De meeste van ons kennen het wel: het ontkalken van de kranen. Soms ontstaat er alleen een doffe witte gloed op de glanzende kraan, maar verstoppingen door kalkaanslag komt ook geregeld voor. Je kraan ontkalken, hoe doe je dat en zijn er manieren om kalkaanslag in de toekomst te voorkomen? Wij leggen het graag aan je uit:
- Hoe komt kalk op en in je kraan terecht?
- Hoe ontkalk je kranen?
- Gevolgen van kalkaanslag;
- Hoe voorkom je kalkaanslag in de toekomst?
Hoe komt kalk op en in je kraan terecht?
De eerste belangrijke vraag die we onszelf willen stellen: waar komt die kalk op en in je kraan nu precies vandaan? Het water dat door je kraan loopt, belandt ook deels op het kraanwerk zelf. Niet alles belandt in de wasbak. Als je deze druppels niet direct droog maakt, worden het uiteindelijk witte kalkvlekjes. In de kraan zit ook kalk. Dit kan op den duur voor verstoppingen zorgen.
In je leidingwater zit de oorzaak van je kalkproblemen. Het leidingwater is namelijk rijk aan de mineralen, magnesium en calcium. Magnesium en calcium in combinatie met carbonaat-moleculen vormen het molecule CaCO3 of calciet. Wij kennen dit als kalksteen.
Hoe ontkalk je jouw kranen?
Kalkaanslag op je kraan ziet er niet fraai uit en kan dus zelfs zorgen voor verstoppingen. Weten hoe je dit op de juiste manier schoonmaakt kan dus erg handig zijn. Hieronder leggen we aan je uit hoe je jouw kraan van binnen en van buiten goed schoon kunt maken.
Een kraan van buiten ontkalken doen we aan de hand van deze vier stappen:
- Maak met ontkalkmiddel een doek nat;
- Leg de doek over de volledige kraan;
- Laat de doek een uur inwerken op de kraan;
- Haal de doek er dan af. Zie je nog steeds kalkresten? Verwijder deze dan nog even met een schuursponsje.
Er kan ook kalk ontstaan binnenin de kraan. Dit kan voor verminderende werking zorgen, of zelfs verstoppingen. In vijf stappen leggen we je uit hoe je een kraan van binnen ontkalkt.
- Als het mogelijk is ontkoppel dan het eindstuk van de aangetaste kraan;
- Leg het eindstuk van de aangetaste kraan in een bakje met ontkalkmiddel. Je kunt dit eventueel verdunnen met water;
- Laat het ontkalkmiddel meerdere uren inwerken;
- Spoel het eindstuk grondig af;
- Heb je nog steeds last van kalkvorming? Herhaal dan dit proces nog een keer.
Gevolgen van kalkaanslag
Is kalk eigenlijk schadelijk voor mensen? Nee, kalk is absoluut niet schadelijk voor mensen. Het is wel schadelijk voor waterleidingen en apparatuur. Verhoudingsgewijs zit er veel kalk in hard water. Hier zijn een paar gevolgen van kalk en hard water:
- Het huis schoonmaken kost meer tijd;
- Aangetaste apparatuur;
- Verdubbeling van gebruik schoonmaakmiddelen;
- Kalkaanslag op je glazen en lak;
- Een droge huid;
- Koffie en thee kunnen bitter gaan smaken door kalkaanslag.
Kun je kalkaanslag eigenlijk voorkomen?
Kun je kalkaanslag eigenlijk voorkomen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Dat kan zeker! De oplossing is een waterontharder! Een waterontharder zet hard water om in zacht water, door middel van ionenuitwisseling. In hard water zit magnesiumionen en calciumionen, dit wordt met een waterontharder verwisseld voor natriumionen.
Kalk kan zich niet meer vasthechten aan je leiding, aangezien er minder calciumcarbonaat en magnesiumzouten in het water aanwezig zijn. Je hebt ook geen last meer van zichtbare en onzichtbare kalkaanslag.
Ik wil kalkaanslag voorkomen!
Als je kalkaanslag wil voorkomen, dan ben je vast benieuwd naar onze waterontharders? Neem dan snel een kijkje in onze webshop. Als je nog vragen hebt of je wilt een offerte aanvragen. Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier op onze website of bel ons.