Je hebt een waterontharder geïnstalleerd om kalkaanslag te voorkomen, maar je ziet nog steeds vlekken en strepen op je sanitair, glazen en apparaten. Hoe kan dat? Werkt je waterontharder wel goed? Of is er iets anders aan de hand? In dit artikel leggen we uit wat de oorzaak kan zijn van aanslag ondanks een waterontharder, en wat je eraan kunt doen.
Wat is kalkaanslag en hoe ontstaat het?
Laten we beginnen met de vraag: wat is kalkaanslag precies en hoe ontstaat het? Kalkaanslag is de, voor de meesten wel bekende, harde witte laag die zich vormt op oppervlakken die in contact komen met hard water. De aanslag ontstaat doordat het calcium en magnesium in het water reageren met zuurstof, warmte of zeep. Hierdoor ontstaan onoplosbare verbindingen die neerslaan op de oppervlakken.
Waarom zie je toch nog vlekken of strepen?
Een waterontharder zorgt ervoor dat hard water zacht wordt, waarom zie je dan toch nog vlekken of strepen? Een waterontharder verwijdert alleen de kalk uit het water, maar niet de andere stoffen die in het water zitten. Denk bijvoorbeeld aan zouten, metalen, organische stoffen, bacteriën en virussen. Deze stoffen blijven in het water opgelost en kunnen ook vlekken of strepen veroorzaken als het water opdroogt. Dit zie je vooral op gladde oppervlakken, zoals roestvrij staal, glas, spiegels en keramiek.
Deze vlekken of strepen zijn geen kalkaanslag, maar residu van de opgeloste stoffen in het water. Ze zijn meestal makkelijk te verwijderen met een droge of vochtige doek. Soms kunnen de vlekken of strepen ook een kleur hebben, bijvoorbeeld rood, bruin, groen of zwart. Dit kan komen door de aanwezigheid van ijzer, mangaan, koper, chloor of zwavel in het water.
Is er een manier om de vlekken te voorkomen?
Het voorkomen van de vlekken is eigenlijk niet te doen. Compleet zuiver water zonder stoffen noemen we osmose water en is niet drinkbaar. De stoffen die daarin ontbreken, heeft ons lichaam namelijk nodig. Wat wel belangrijk is, is om het water zo snel mogelijk op te nemen met een droge doek. Zo voorkom je dat het water opdroogt en vlekken achterlaat. Dit geldt vooral voor de oppervlakken die veel in contact komen met water, zoals het aanrecht, de spiegel, de douchewand, de vaatwasser en de waterkoker.
Als je toch nog vlekken of strepen ziet, kun je ze meestal makkelijk verwijderen met een droge of vochtige doek. Als dat niet werkt, kun je een mild schoonmaakmiddel gebruiken, zoals afwasmiddel, azijn of citroensap. Vermijd schurende of agressieve middelen, zoals schuurmiddel, bleek of antikalk, want die kunnen het oppervlak beschadigen of verkleuren.