Heb je een waterontharder, maar nog steeds vlekken en kalkaanslag in je badkamer? Dan vraag je jezelf vast af: “Werkt mijn waterontharder wel correct?” Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, kijken we naar waar leidingwater uit bestaat en wat een waterontharder precies doet.
Kan ik testen of er nog kalk in mijn water zit?
Allereerst is het belangrijk om te testen of er nog kalk in je leidingwater zit. Dit kun je doen door middel van een druppeltest. Met deze test kun je testen of en hoeveel kalk er in het water zit. Deze is te bestellen via onze webshop.
Wat zit er in kraanwater?
Het water dat uit onze kraan stroomt, bestaat voornamelijk uit puur water, wat we ook wel aanduiden met H2O. Echter, bevat ons drinkwater ook verschillende natuurlijke elementen, zoals mineralen zoals calcium, natrium, kalium en magnesium. Deze stoffen spelen een grote rol in de smaak en hardheid van het drinkwater. Dit is een kleine opsomming van opgeloste stoffen in het water, zie link voor voorbeeld totale watersamenstelling: PDF Vitens
Wat doet een waterontharder?
Er zijn verschillende manieren om water te ontharden, in deze blog gaan we uitleggen hoe de waterontharder met zout en een harscilinder werkt. Dit is een waterontharder op basis van Ionenuitwisseling. Wil je meer weten over de werking van de Solucalc die op basis van CO2 werkt? Klik hier voor blog over waterontharders zonder afvoer.
Een waterontharder met zout maakt gebruik van een ionenwisselaar om bepaalde ionen uit vloeistoffen te verwijderen. Bij een waterontharder wordt de ionenwisselaar gebruikt om calcium en magnesium uit het drinkwater te halen. Dit proces wordt mogelijk gemaakt door speciale harsbolletjes die zijn geladen met natriumionen. De geladen harsbolletjes zorgen er vervolgens voor dat het calcium en magnesium uit het water gehaald worden.
Ionenwisseling proces
Ionenwisseling is een proces waarbij ionen met een specifieke lading uit een oplossing worden verwijderd en op een vast materiaal worden vastgehouden. Dit wordt ook wel de ionenwisseling genoemd. Ter vervanging van de verwijderde ionen uit de oplossing worden er een vergelijkbare hoeveelheid andere ionen vrijgegeven uit het ionenwisselaar-materiaal (ook wel hars genoemd).
In dit geval betekent “vergelijkbare hoeveelheid”, dat de uitgewisselde ionen dezelfde lading hebben, waardoor het water neutraal blijft. Zacht water bevat weinig tot geen calcium en magnesium, waardoor het water kalkvrij is. Ionenwisseling is de enige techniek die het water in een waterontharder adequaat onthardt en dus zacht maakt.
Waterontharder maar toch vlekken?
De waterontharder verwijdert alleen het calcium en magnesium uit het water en vervangt deze door natrium, terwijl de andere stoffen in het water aanwezig blijven. Calcium en magnesium worden ook wel kalk genoemd en zijn verantwoordelijk voor kalkaanslag. Zonder een waterontharder is kalkaanslag bijvoorbeeld zichtbaar in de waterkoker, waarbij bij het verwarmen van het water, het calcium en magnesium teruggaan naar hun vaste vorm en zich hechten aan het verwarmingselement.
Aangezien we nu weten dat de waterontharder alleen invloed heeft op het calcium en magnesium, is het begrijpelijk dat er nog andere natuurlijke stoffen in het water aanwezig zijn. Deze opgeloste stoffen kunnen zichtbaar worden wanneer een waterdruppel opdroogt en veroorzaken vlekken op kranen en douchewanden.
Als je na het douchen de oppervlakken in de badkamer afneemt met een doek, voorkom je deze vlekken in de badkamer. Er zijn ook speciale poetsmiddelen die het ontstaan van vlekken gedurende een bepaalde periode voorkomen. Meer informatie over deze middelen zal worden gedeeld in een toekomstige blogpost.
Je vraagt je misschien af hoe glazenwassers of autowasstraten deze vlekken voorkomen. Het antwoord daarop is: osmosewater. In autowasstraten wordt de auto ook vaak na het wassen nog drooggeblazen.
Wat is osmose water?
Osmosewater is gedemineraliseerd water en is de zuiverste vorm van water. Het bevat geen kalk, lood, zouten, ijzer, natrium, kalium, magnesium of organische vervuiling. Vanwege deze zuiverheid laat osmosewater geen strepen of vlekken achter, maar het is niet geschikt om te drinken omdat het geen mineralen en zouten meer bevat die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren.
Het zuiveringsproces van osmosewater is anders dan dat van een waterontharder. Als water met osmose wordt gezuiverd, worden de mineralen en zouten eruit gehaald. Om het water geschikt te maken om te drinken, worden de mineralen en zouten vervolgens weer toegevoegd door middel van een remineralisatiefilter.