Skip to main content

Aansluiting waterontharder; Zelf plaatsen of laten installeren?

Hoe werkt de aansluiting van een waterontharder? Is het installeren van een waterontharder een lastige klus? Indien u in het bezit bent van 2 rechterhanden en het juiste gereedschap hoeft de installatie van een waterontharder geen grote klus te zijn. Eerst bepaalt u waar de waterontharder zou kunnen staan. Wij bij Geenkalkmeer.nl hebben verschillende types waterontharders elk met zijn eigen afmetingen zodat we altijd wel een waterontharder hebben die past op de plek die u wenst. 

Maar waar kan de waterontharder geplaatst worden?

De plaats van de watermeter is waar het drinkwater het huis binnenkomt. Dit kan de meterkast zijn, een waterput, de kelder of zelfs in de kruipruimte zijn. Na de watermeter wordt de leiding van het drinkwater verdeeld in de woning naar de verschillende punten waar een kraan zit en water gebruikt wordt. Dit kan het toilet, de keuken, badkamer, wasmachine en o.a. de buitenkraan zijn. Om optimaal te kunnen genieten van onthard water is het belangrijk dat de waterontharder geplaatst wordt in de leiding zo dicht mogelijk na de watermeter voor eventuele aftakkingen. Het zou natuurlijk zonde zijn dat er in een deel van de woning geen onthard water komt. Een buitenkraan die in de meterkast afgetakt wordt, zou wel voor de ontharder kunnen mits u geen auto wenst te wassen thuis.

Na de watermeter wordt de waterleiding onderbroken en hier wordt de waterontharder tussen geplaatst. Het water stroomt door de harscilinder en komt zonder kalk in de rest van uw woning. Naast deze aansluitingen heeft de waterontharder ook een afvoer nodig. De regeneratieslang moet tijdens het spoelen van de waterontharder zijn water kunnen lozen in de rioolaansluiting van uw woning. Hiervoor maken we bij Geenkalkmeer.nl altijd een aftakking op de riolering met een speciaal aanboorzadel en een sifon. Zodat u een stankvrije en open verbinding krijgt zoals voorgeschreven is.

Is de wateraansluiting nu klaar?

Ja, nu hebben we de wateraansluiting klaar en de afvoer aangesloten van de ontharder. Een mechanische waterontharder kan met deze twee aansluitingen al zijn werk doen. Ideaal voor in een vochtige ruimte, kelder, kruipruimte of een plek waar geen stroom is en waar de stekker loze waterontharder dus uitermate geschikt voor is. Indien u kiest voor de waterontharder met elektrische klep is een stroomaansluiting in de buurt van de waterontharder noodzakelijk. 

Naast dat wij veel waterontharders installeren bij klanten, kunt u bij ons een compleet doe-het-zelf-pakket bestellen en uw waterontharder zelf plaatsen. U krijgt er een duidelijke installatiehandleiding bij en de ontharders worden vooraf zo ingesteld dat ze direct werken. Advies nodig welke waterontharder bij u past?

Aansluiting waterontharder, hoe werkt het?

Het water dat onthard dient te worden, moet door de waterontharder heen stromen. De waterontharder heeft dus een ingang voor het harde water en een uitgang voor het zachte water. Ook moet de waterontharder een aansluiting richting een afvoer op het riool hebben voor het lozen van het spoelwater tijdens een regeneratie. Dit gebeurt onder waterdruk, de rioolafvoer mag dus wel hoger liggen dan de plaats van waar de ontharder zou komen te staan.

Hoe zit dat met een cabinet uitvoering?

Is de waterontharder een cabinet uitvoering? Dan zijn dit bij de mechanische waterontharders de drie aansluitingen die het apparaat heeft. De waterontharders met een elektrische klep hebben ook nog een stroom aansluiting.

Cabinet uitvoering is de benaming voor een waterontharder die de harscilinder en zoutvat in een behuizing heeft.

In het geval dat het zoutvat los is van de harscilinders, heeft u nog 1 aansluiting op de waterontharder en dit is de pekelslang. De pekelslang loopt van de besturing van de waterontharder naar het zoutvat. Deze slang zorgt er voor dat de pekeloplossing in de harscilinder komt tijdens een regeneratie. Dus kortom:

  • Aansluiting waterontharder 
  • Ingang hard water
  • Uitgang zacht water
  • Afvoer spoelwater
  • Pekelslang bij losse opstelling harsfles zoutvat
  • En stroom aansluiting bij de waterontharders met een elektrische klep.

Ik ben geĂŻnteresseerd! 

Wij van Geenkalkmeer.nl bieden doe-het-zelf-pakketten aan, maar kunnen de waterontharder ook voor u installeren. Wilt u meer weten? Dan kunt u mij bellen op 06 41269344 of hier het contactformulier invullen

Chat openen
Hallo đź‘‹
Kunnen we je helpen?