Skip to main content

Condens op je waterontharder? Zo voorkom je het! 

Condens op je waterontharder is wellicht een verschijnsel waar je niet zo vaak bij stilstaat, maar wat wel vaak voorkomt. Nu is condens op zichzelf niet schadelijk voor je ontharder, maar de condensdruppels kunnen wel voor overlast zorgen in de vorm van lekkages en schimmelvorming. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om condens op je waterontharder te voorkomen. 

Maar eerst: hoe ontstaat condens eigenlijk? 

Condens ontstaat wanneer warme/vochtige lucht geen uitweg kan vinden. Hierdoor zal deze lucht zich binden aan de koude oppervlakken in de ruimte. De lucht zal afkoelen, waardoor de waterdamp gaat condenseren. Dit zijn bijvoorbeeld de waterdruppels die je ziet een koud glas met ijs erin. Ook zie je het vaak op ramen en spiegels, maar ook in je auto zul je het vast weleens gezien hebben. 

Controleer of het geen lekkage is

Voordat je maatregelen gaat treffen tegen de condens op je waterontharder, is het natuurlijk belangrijk om te controleren of het wel condens is. In zeldzame gevallen kan het om een lekkage gaan. Dit is gemakkelijk te controleren: maak de ontharder helemaal droog met een doek. Vormt er zich geleidelijk aan weer water over het gehele oppervlak? Dan gaat het om condens. Blijft het op één plek druppelen? Dan is het systeem lek. 

Condens op je waterontharder voorkomen

Als het even kan, wil je de condens op jouw waterontharder natuurlijk voorkomen. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid in de ruimte waar de waterontharder staat te regelen. Als je de luchtvochtigheid laag houdt, zal er minder condens op het apparaat optreden. Voldoende ventileren helpt hiertegen. Daarnaast is isoleren van de koude oppervlakte ook belangrijk. Isoleer de waterleidingen en zorg dat eventuele gaten richting kruipruimte dicht zijn zo dat hier geen vochtige lucht weg kan komen

De makkelijkste manier om condens te voorkomen

Is ventileren en isoleren. De waterontharder isoleren kan eenvoudig met één van onze speciaal ontwikkelde condenshoezen. Ervaar jij problemen door condensvorming op je ontkalker? Dan is zijn de condenshoezen van Geenkalkmeer dé oplossing. 

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen en kom je er toch niet helemaal zelf uit? Wij helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier op onze website of bel ons: 06 – 41 26 93 44 

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?