Skip to main content

Het is één van de grootste vijanden van menig huiseigenaar: hardnekkige kalkaanslag. Deze terugkerende schoonmaakklus kost vaak vele uren en voor je het weet is de douche, waterkoker en kraan weer voorzien van een dikke laag kalk. Kan deze schoonmaak niet een stuk sneller, of zelfs helemaal worden voorkomen? Hardnekkige kalk verwijderen, hoe doe je dat? Het antwoord op die vraag behandelen we in dit artikel: 

  • Wat is kalkaanslag precies? 
  • Voor welke problemen zorgt hard water?
  • Kun je kalkaanslag eigenlijk wel voorkomen? 
  • Wat is een waterontharder?

Wat is kalkaanslag precies? 

Kalkaanslag ontstaat tijdens het koken of verwarmen van water. Er ontstaat dan een chemische reactie tussen calcium- en magnesiumdeeltjes. Water dat veel kalk bevat noemen we hard water. Hard water is niet schadelijk voor je gezondheid, maar het zorgt dus wel voor andere problemen. 

Voor welke problemen zorgt hard water dan?

Kalkaanslag schaadt onze gezondheid dus niet, maar het zorgt wel voor een hoop andere problemen. Allereerst natuurlijk de kalkaanslag die verschijnt op en in je kranen, douchekop, waterkoker en koffiezetapparaat. Door deze ophoping van kalk, wordt het water geblokkeerd waardoor de straal van je douche minder krachtig is en het water minder goed uit je kraan stroomt. 

Ook kan kalkaanslag zorgen voor interne schade aan huishoudelijke apparaten zoals je wasmachine, waterkoker en koffiezetapparaat, waardoor de levensduur van deze apparaten achteruit gaat. 

De gevolgen van kalkaanslag op een rijtje:

  • Je besteedt veel meer tijd aan de schoonmaak;
  • Huishoudelijke apparaten gaan minder lang mee door de aantasting van kalkaanslag;
  • Water, koffie en thee smaken minder lekker;
  • Kalk in douchewater veroorzaakt irritaties;
  • De doucheleiding kan verstopt raken. 

Klinkt niet goed, kan ik kalkaanslag eigenlijk wel voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen is een bekende uitspraak. Geldt dit ook voor kalkaanslag? Kun je het überhaupt voorkomen? Ja, dit is zeker mogelijk. Hiervoor dien je hard water te zacht te maken door de mineralen te beïnvloeden. Dit doe uiteraard niet handmatig, maar met een waterontharder. 

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat hard water omtovert in zacht water. Dit gebeurt door middel van onthardingszout of Co2. Zo’n systeem wordt ook wel antikalksysteem of kalkfilter genoemd. Door het installeren van een waterontharder, stroomt er enkel zacht water door je waterleidingen waardoor kalkaanslag geen kans krijgt. 

Klinkt goed, ik wil graag meer weten!

Als je hardnekkige kalkaanslag wilt verwijderen en in de toekomst voorkomen, ben je vast benieuwd naar ons assortiment waterontharders. Als je nog vragen hebt of je wilt een offerte aanvragen. Neem contact met ons op via het contactformulier op onze website.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?