Skip to main content

Hoe hard is mijn water?

Hoe hard is mijn water? Dat is wellicht een vraag die je wel eens gehad hebt. In een vorige blog heb ik hier wel over geschreven. Waterhardheid verschilt echter per regio.

Hoe wordt waterhardheid gemeten?

Waterhardheid wordt gemeten door ‘Duitse Hardheid’ (dH). Water wordt gewonnen op verschillende plaatsen. Op elke plaats zit weer meer of minder magnesium en calcium in het water. Hierdoor is het water soms harder en soms zachter en verschilt de waterhardheid dus per regio. In Nederland is over het algemeen het water relatief zacht. Dit komt doordat Nederland veel schoon drinkwater heeft.

Waterhardheid gehaltes

Zoals eerder benoemd, kan water zacht, maar ook hard zijn. Hieronder staat een tabel die enkele richtlijnen van waterhardheid aanduiden:

0-4 dHZeer zacht
4-8 dHZacht
8-12 dHGemiddeld
12-18 dHVrij hard
18-30 dHErg hard
Waterhardheid gehaltes

Sommige mensen zijn van mening dat water van 8 dH zacht is, waar anderen dit juist weer hard vinden. Het ligt er maar net wat de wensen van de gebruikers zijn.

Gemiddeld ligt de hardheid van het drinkwater in Nederland rond de 7 a 8 dH. Waterleidingbedrijven hanteren vaak een ondergrens van 5,6 dH en een bovengrens van 12,5 dH. Friesland, Gelderland en Flevoland zijn de provincies waar het zachtste water te vinden is.

Wat voor problemen neemt hard water met zich mee?

Hard water neemt verschillende problemen met zich mee, bijvoorbeeld in het huishouden. Ten eerste zorgt hard water voor meer kalkaanslag. Kalkaanslag ontstaat doordat magnesium- en calcium deeltjes zich klemmen aan de waterleiding, kraan en douchekop. In hard water zit veel magnesium en calcium, hierdoor is de kans op kalkaanslag vele malen groter dan bij zacht water. Ten tweede is hard water slecht voor de huid. Door hard water heb je veel meer kans op eczeem. Eczeem is een vorm van huiduitslag en hard water zorgt ervoor dat deze uitslag sneller voorkomt.

Ook zorgt kalkaanslag voor meer schoonmaakwerk. Kalkaanslag is enigszins makkelijk te verwijderen, maar het kost nou eenmaal extra schoonmaakwerk. Dit hoeft in principe niet zo te zijn. Hierdoor schaf je dan ook weer extra schoonmaakmiddelen aan en dit kost extra geld. Geld dat uitgegeven wordt aan iets wat makkelijk te voorkomen is.

Uit onderzoek is ook gebleken dat een vaatwasser meer zeep nodig heeft om de vaat schoon te krijgen met het gebruik van hard water. Ook dit betekent meer kosten en meer energiekosten, want de vaatwasser verbruikt meer energie om de vaat goed schoon te krijgen. Met zacht water kan je deze kosten voorkomen

Hard water tast ook kranen en huishoudelijk apparatuur aan. De meeste kranen kunnen slecht tegen kalkaanslag. Wanneer er veel kalkaanslag in de leiding zit, zal de kraan gaan sputteren. De boilers zitten al al meestal vol met kalkschilfers. Ook koffiezetapparaten kunnen slecht tegen hard water en zullen sneller stuk gaan.

Tenslotte, smaakt hard water minder lekker dan zacht water. Water met veel magnesium en calcium en waarbij de waterhardheid erg hoog is, smaakt bitterder ten opzichte van zacht water.

Hoe kalkaanslag voorkomen? Met een waterontharder!

Wat kan een waterontharder voor je betekenen in het geval van hard water? Een waterontharder maakt (zoals het woord al zegt) hard water zacht. Zacht water is in vele aspecten beter voor jouw huishouden. Door een waterontharder verbruikt een waterontharder minder zeep om de vaat goed schoon te krijgen. Tevens gaan huishoudelijke apparaten veel langer mee! Ook zorgt een waterontharder ervoor dat er geen kans is op nieuwe kalkaanslag en maakt het water aanzienlijk zachter en dus smakelijker en gezonder. Een waterontharder neemt de bittere smaak weg bij kraanwater, thee en koffie doordat er geen calcium en magnesium deeltjes meer aanwezig zijn,

Ik wil kalkaanslag voorkomen!

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden bij jou thuis? Ik kom graag met je in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden! Je kunt hier het contactformulier invullen. Ik ben ook te bereiken op op: 06-41269344.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?