Skip to main content

Hoe werkt een waterontharder? Simplex en duplex waterontharders uitgelegd.

Dat hard kalkrijk water problemen oplevert, ervaren we als consument natuurlijk dagelijks in onze badkamer, waterkoker en andere apparatuur wat dit water gebruikt. De verschillende types waterontharders bieden een uitkomst voor elke situatie, maar hoe werkt een waterontharder? Om te bepalen welke waterontharder het beste bij jou past, is het belangrijk om te weten hoe een waterontharder werkt en wat de verschillen tussen de verschillende waterontharders zijn. Er zijn bijvoorbeeld simplex en duplex waterontharders. Maar wat betekent dit nu?

Wat is het verschil tussen een simplex waterontharder en duplex waterontharder?

Of de waterontharder nu simplex of een duplex waterontharder is, beide waterontharders werken met het principe van ionenuitwisseling om water kalkvrij te maken. Het grootste verschil tussen de twee types waterontharders is het aantal harscilinders dat de systemen gebruiken. Een simplex waterontharder heeft één harscilinder en een duplex waterontharder heeft twee harscilinders, ook wel ionenwisselaars genoemd.

Hoe werkt een simplex waterontharder?

Een simplex waterontharder is vaak goedkoper dan de duplex waterontharder. Maar dit type waterontharder heeft ook één nadeel. Tijdens de regeneratie kan de ionenwisselaar geen water ontharden. Simplex waterontharders hebben verschillende oplossingen om te voorkomen dat je zonder water komt te zitten tijdens het moment van regeneratie. Vaak zit er in de waterontharder een bypass ingebouwd, waardoor het harde leidingwater tijdelijk langs de waterontharder stroomt en direct naar de kraan gaat. Ook zijn er simplex waterontharders die gebruik maken van een timer en een reservetank, waarmee het regeneratieproces kan worden uitgesteld tot een later moment waarop waarschijnlijk geen water zal worden gebruikt. Dit zijn waterontharders met een elektrisch gestuurde klep en worden ook wel aangeduid met tijd-volume gestuurde waterontharder. 

Wat is een duplex waterontharder?

De duplex waterontharders bieden een doeltreffende en simpele oplossing voor dit probleem. Duplex waterontharders gebruiken twee harsflessen. Op het moment dat één van de twee cilinders moet regenereren, gaat de andere harsfles gewoon door met het kalkvrij maken van uw water. Dit type waterontharder zorgt ervoor dat er altijd zacht water uit uw kraan komt. Ook zorgt dit voor onnodige verspilling van water en regeneratiezout door vroegtijdige regeneratie. Ook gebruiken duplex waterontharders onthard water om zichzelf te regenereren wat de betrouwbaarheid verhoogd. 

Welke waterontharder past het beste bij mij?

Ben je benieuwd welke waterontharder het beste bij jou past? Ik help je graag met het adviseren van een waterontharder! Je kunt me bellen via 0641269344 of contact opnemen met mij via dit contactformulier! Ook kun je een kijkje nemen in onze webshop.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?