Kalkaanslag verwijderen. Hoe doe je dat?
Het is weer tijd voor de grote schoonmaak! Ook kalkaanslag verwijderen staat weer op het programma. Je moet weer langs de waterkoker, de kranen en de douchecabine. Kalkaanslag verwijderen is en blijft een vervelend klusje. Het is echter wel belangrijk om dit regelmatig te doen, anders hoopt het kalk zich gauw op. Wellicht loop je momenteel met een paar vragen rond:
- Hoe kan ik kalkaanslag verwijderen?
- Kan ik kalk op een snellere, effectievere manier verwijderen?
- Is er een truc om kalkaanslag te voorkomen?
In deze blog gaan wij jou antwoord geven op deze vragen. We gaan je een aantal tips geven over het verwijderen van kalkaanslag en gaan je uitleggen hoe je kalkaanslag in de toekomst kunt voorkomen. Laten we je eerst eens meenemen waar kalk vandaan komt.
Hoe ontstaat kalkaanslag?
Goede vraag! Wat is de oorzaak van het probleem? We snappen dat je jezelf dit afvraagt. Om je antwoord te geven op deze vraag zullen we moeten beginnen bij de basis. Kalkaanslag ontstaat wanneer calcium- en magnesiumionen zich afzetten op een bepaald oppervlak. Dat kan je kraan zijn, maar ook de wanden in bijvoorbeeld je badkamer.
Calcium is een hardheid mineraal en is de belangrijkste speler bij het ontstaan van kalkaanslag. Kalk ontstaat met name tijdens het verwarmen of koken van water. Er vindt dan namelijk een chemische reactie in het water plaats. De grote bubbels die je ziet tijdens dit proces is koolstofdioxide die aan het water ontsnapt.
Oke, interessant, maar hoe kan ik kalkaanslag verwijderen?
Dat is tenslotte de vraag waarmee je op deze webpagina bent beland, toch? Het is niet meer om aan te zien. De kalkaanslag in de badkamer, de huishoudelijke apparaten en op de kranen. Tijd om het schoon te maken! Maar hoe doe je dat? Hier aan aantal tips:
Maak alles wat vochtig wordt regelmatig droog
Als je klaar bent met douchen gooi je handdoek dan nog niet in de wasmand. Neem even de tijd om de douchecabine goed droog te maken. Spoel de cabine eerst na met koud water en ga vervolgens even met de handdoek langs de muren, de kraan en het glas.
Door dit structureel te doen, voorkom je al heel wat kalkaanslag. Doe dit ook bij andere voorwerpen die regelmatig worden blootgesteld aan vocht. Belangrijk: heb je glas met een nanocoating? Gebruik dan nooit antikalkmiddelen. Hiermee beschadig je namelijk de coating.
Kalkaanslag verwijderen met natuurazijn en karnemelk
Natuurazijn en karnemelk zijn wondermiddelen als het gaat om kalk verwijderen. Pak een doek, maak deze vochtig met natuurazijn en maak hiermee het glas van je douchecabine goed schoon. Als de azijn is opgedroogd kun je het glas afspoelen en klaar is Kees!
Karnemelk is ook een goed middel als je veel hardnekkige kalk hebt. Dompel een theedoek onder in karnemelk en leg deze vervolgens tegen het oppervlak met de hardnekkige kalk aan. Laat dit een nacht weken en de volgende ochtend kan de kalk eenvoudig worden verwijderd.
Je waterkoker ontkalken met behulp van azijn of citroensap
Heb je een waterkoker die zwaar aan het verkalken is? Overweeg dan eens om deze schoon te maken met azijn of citroensap. Dit gaat als volgt:
- Vul de waterkoker met een mengsel van azijn of citroensap en water;
- Zet de waterkoker aan en laat de boel koken;
- Laat de waterkoker vervolgens een kwartier afkoelen;
- Giet de waterkoker leeg, spoel hem om met schoon water en maak hem droog met een schone theedoek;
- De waterkoker zou nu kalkvrij moeten zijn.
Maar hoe kan ik kalkaanslag in de toekomst voorkomen?
Kalkaanslag voorkomen zal uiteraard nog prettiger zijn. Wist je dat je met een waterontharder dit kunt voorkomen? Als je ervoor zorgt dat je kalkaanslag voorkomt, brengt dit ook de volgende voordelen met zich mee:
- Je huishoudelijke apparaten zullen langer meegaan;
- Je bent minder tijd kwijt aan schoonmaken;
- Je badkamer ziet er schoner uit.
Met de waterontharders van Geenkalkmeer is kalkaanslag voorgoed verleden tijd. Heb je vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan snel contact met ons op via het contactformulier.