Skip to main content

Magnetische waterontharder. Waarom je ze beter kunt laten staan

Magnetische waterontharders worden steeds populairder. Mensen die verlangen naar kalkvrij water blijven zoeken naar goedkope opties, en dan staat een magnetische waterontharder al snel bovenaan het lijstje. Maar is dat wel een slimme aankoop? Een bekend spreekwoord luidt: “goedkoop is duurkoop”. Geldt dit ook voor de magnetische waterontharder? 

Wat is een magnetische waterontharder?

Magnetische waterontharders ook wel kalkmagneten genoemd, zijn vergeleken met elektrische waterontharders en highflow waterontharders, voor een relatief goedkope prijs te verkrijgen. Maar hoe werkt zo’n kalkmagneet?

Kalkmagneten werken met een magnetische straling. De magneet zou er voor zorgen dat de kalk en het magnesium aan elkaar binden, met als gevolg dat het niet minder snel vast blijft zitten in je leidingen. De kalk wordt dus niet gefilterd wat wel het geval is bij duurdere waterontharders, maar blijft in het water zitten. Verder is er ook nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van magnetische waterontharders. 

Soorten?

Magnetische waterontharders zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. De populairste kalkmagneet is de Amfa4000. Deze is in Nederland te krijgen voor slechts €169,- Dat is een stuk goedkoper dan een elektrische waterontharder van boven de €1000,-  Naast de Amfa4000 heb je ook de Alpwater, Magiko5000 en de TX5000.

Wat is het verschil met ‘echte’ waterontharders dan?

Waterontharders die de kalk in het water daadwerkelijk filteren zoals een elektrische of highflow waterontharder zijn weliswaar duurder, maar veel effectiever! Deze waterontharders beschikken over een kwalitatief filter en een houder die je moet vullen met onthardingszout. In het filter worden kalkionen omgewisseld voor positieve natriumionen. Dit is een stabiele situatie, en heeft geen magneet nodig om goed te werken.  

Magnetische waterontharder. Kopen of laten staan? 

Als het aan ons ligt laat je die magnetische waterontharder lekker voor wat het is. Je kunt beter wat meer geld besteden aan een goede waterontharder die ook echt werkt, dan dat je een goedkope optie neemt en je probleem uiteindelijk nog niet is opgelost. 

Voordelen magnetische waterontharders

Ondanks het feit dat we niet te spreken zijn over magnetische waterontharders hebben deze zeker wel een aantal voordelen. De belangrijkste zullen we hieronder voor je opsommen: 

  • De prijs. Magnetische waterontharders zijn een stuk goedkoper dan andere waterontharders
  • Klein. Magnetische waterontharders zijn een stuk kleiner dan andere waterontharders en zijn daarom makkelijker te installeren en geschikt voor bijna elke woning

Nadelen…

Toch wegen wat ons betreft de voordelen niet op tegen de nadelen. De belangrijkste hebben we hieronder voor je opgesomd:

  • Magnetische waterontharders klinken heel leuk, maar zijn niet effectief
  • De kalk wordt niet gefilterd en blijft nog steeds in het water zitten
  • De techniek is nooit bewezen 
  • Verschillende onderzoeken tonen aan dat een magnetische waterontharder niet werkt 

Geïnteresseerd in een goed werkende waterontharder?

Ben je geïnteresseerd in een goed werkende waterontharder? Onze webshop staat vol met goede opties. Aanvullend advies nodig? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, of bel naar: 06 41 26 93 44

 

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?