Skip to main content

Wat is regeneratiezout?

Wat is regeneratiezout en waarvoor gebruik je het? Wellicht is dit een vraag die bij jou naar bovenkomt. Regeneratiezout is zout dat een waterontharder gebruikt om de harscilinder te reinigen. Als de harscilinder verzadigd is met kalk (calcium en magnesium), begint de regeneratie. Een regeneratie van een waterontharder bestaat uit een aantal stappen:

  • Backwash is het voorspoelen in omgekeerde richting van de harscilinder met water.
  • Brine rinse is het spoelen van de harscilinder met een zoutoplossing van water en regeneratiezout ook wel pekel genoemd
  • Rapid rinse is het snel schoonspoelen van de harscilinder.
  • Brine Fill is het met water vullen van het zoutvat van de waterontharder.

Hoe werkt dit proces?

Er wordt water in het zoutvat toegevoegd. Hierdoor ontstaat pekeloplossing dat tijdens de regeneratie door de harscilinder wordt gespoeld. Doordat de pekeloplossing door de harscilinder spoelt, laten de harsbolletjes het calcium magnesium los. Vervolgens laden de harsbolletjes zich weer op met natriumionen. Dit wordt via de afvoeraansluiting afgevoerd naar het riool. Daarna wordt de harscilinder nog nagespoeld. Hierdoor wordt al het overtollig zout van de pekeloplossing wordt weggespoeld. Je krijgt dus geen zout water in je drinkwater.

Hoe lang heb ik geen ontkalkt water?

Bij de Simplex waterontharders heb je tijdens het regenereren 11 tot 60 minuten geen ontkalkt water, maar dat is afhankelijk van het type en formaat van de waterontharder die je kiest. Onze monteur kan de elektrisch gestuurde waterontharder zo instellen dat de waterontharder pas gaat spoelen in de nacht. Dit noemen we ook wel tijdvolumegestuurd regenereren. Een simplex waterdruk gestuurde waterontharder heeft geen microprocessor. Dit betekent dat de spoeltijd van deze waterontharder niet ingesteld kan worden. We noemen dit volumegestuurd regenereren.

Wil je 24/7 zacht water? Dit kan worden opgelost door een duplex waterontharder aan te schaffen. Deze waterontharders hebben twee harscilinders en spoelen om de beurt. Door de dubbele harsfles spoelen deze waterontharders zichzelf ook met onthard water. Dit verhoogd tevens de betrouwbaarheid.

Hoeveel regeneratiezout verbruikt een waterontharder?

Gemiddeld genomen is dit een zak regeneratiezout per persoon per jaar. Maar het hangt af van de volgende factoren:

  • Het type waterontharder
  • De inhoud van de harscilinder
  • De plaatstelijke hardheid en het waterverbruik

Vergeet niet op tijd het zout bij te vullen, zonder zout werkt je ontharder niet!

In welke soorten heb je regeneratiezout?

Wij verkopen onthardingszout in tabletvorm of in blokken. De tabletten verkopen wij in zakken van 25 kilo en zijn voor bijna alle waterontharders van elke merk geschikt. Naast de tablet verkopen wij blokzout, één blok weegt maar 4 kilo en daarmee makkelijk te plaatsen in onze waterdruk gestuurde waterontharders en andere types.

Ik ben geïnteresseerd!

Bij aanschaf van een waterontharder bij geenkalkmeer.nl krijgt u altijd een verpakking zout erbij. U kunt bij ons zout op afspraak afhalen of online bestellen in onze webshop.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?