Waar komt kalk vandaan en hoe verwijder je kalk?
Je kent het ongetwijfeld: kalkaanslag in je waterkoker, kookpotten of in je koffiezetapparaat. Op een gegeven moment wordt de aanslag erger en merk je dat er ook schilfers kalk in je kopje thee of koffie gaan drijven. Dit is natuurlijk vervelend. Maar waar komt kalk vandaan? En is deze kalk schadelijk voor je nieuwe waterkoker of koffiezetapparaat? Hoe zit dit met bijvoorbeeld andere huishoudelijke apparaten, zoals de wasmachine? Bestewaterontharders.nl heeft er een blog over geschreven.
Waar komt kalkaanslag vandaan?
Drinkwater wordt meestal uit de grond gepompt. Op veel plaatsen zit er kalk in de bodem, hierdoor gaat dit ook in water zitten. Als er veel kalk in water zit, wordt dit ook wel hard water genoemd. In hard water zitten veel kalkdeeltjes die opgelost zijn. Deze kalkdeeltjes zijn erg klein en kun je niet met het blote oog zien. Als het water verwarmt wordt, worden deze kalkdeeltjes wel zichtbaar en krijg je kalkaanslag.
Kalkaanslag is vaak moeilijk schoon te maken, omdat het bijna niet weg wil. Daarnaast houdt kalkaanslag warmte vast. Hierdoor verbruik je meer energie. Ook huishoudelijke apparaten, zoals een wasmachine en een waterkoker, krijgen een kortere levensduur als door kalkaanslag.
Is kalkaanslag schadelijk?
Nee hoor, kalkaanslag is niet schadelijk. Het is daarentegen wel vervelend en kan zorgen voor huidirritatie. Kalkvrij water is bijvoorbeeld ook goed tegen eczeem. Hier kun je meer lezen over waterontharders en de voordelen tegen eczeem en andere huidklachten. We zien dat het kalkgehalte in leidingwater van streek tot streek kan variëren. Kalk in je water geeft ook een bepaalde smaak. Deze smaak heb je niet bij water uit flessen. Koffie bijvoorbeeld krijgt een bittere smaak als je er te veel kalk in het water aanwezig is. Ook zet kalk zich af aan de binnenkant van de waterleidingen. Na lange tijd kan dit verstopping van de buizen veroorzaken. Met andere woorden: het is absoluut aan te raden om kalkaanslag te voorkomen!
Moet ik nieuwe apparaten kopen?
Nee, dat hoeft ook niet. Uit een waterkoker of kookpot kun je de kalkaanslag verwijderen met azijn en citroensap. Dit zou je dan regelmatig even moeten doen, maar het kan nog makkelijker; geen kalk in je leidingwater! Bij een koffieapparaat of een waterkoker is het nog enigszins makkelijk om kalkaanslag te verwijderen. Hebben we het echter over apparaten zoals een wasmachine, dan wordt het een lastiger verhaal. Uiteindelijk wordt het alsmaar erger en zal je apparaat minder goed functioneren en uiteindelijk zelfs kapot gaan.
Oke, hoe verwijder ik kalk?
We hebben al enkele manieren gegeven hoe je kalk kan verwijderen. Er bestaan huis-en-tuin-middelen als ontkalkingsmiddelen die je in de handel vindt. Het is alleen nog veel beter om kalkaanslag te voorkomen. Hiervoor is een waterontharder dé oplossing voor als je meer dan 15 jaar gerust wilt zijn.
Een dergelijke waterontharder filtert de kalk uit je kraanwater en voorkomt dus kalkaanslag. Je huishoudelijke apparaten zijn met een waterontharder beschermd tegen kalkaanslag en tegen de schade die kalkaanslag met zich mee brengt. Een waterontharder is een eenmalige investering waardoor je jarenlang van water zonder kalk kunt genieten!
Wat zijn de beste waterontharders?
Bij ons vind je verschillende waterontharders. Ze werken volgens de laatste nieuwe technologie en ontkalken voor 100% jouw water. Elke waterontharder in ons gamma is duurzaam. Laat ons bij jou komen kijken. Je krijgt advies over welke waterontharder het beste bij jouw gezinssituatie past. In onze website vind je alvast ons assortiment. Je vindt er heel wat informatie! Klik hier voor een overzicht van onze waterontharders. Je kan ook het contactformulier invullen. Dat kan hier.