Skip to main content

Wat doet een waterontharder?

Wat doet een waterontharder en wat is het voor apparaat? Een waterontharder verzacht het water door de bestanddelen calcium en magnesium uit het water te halen. Deze bestanddelen worden in de volksmond ook wel kalk genoemd. De hoeveelheid kalk in het water wordt aangeduid in dH (Duitse hardheid).

Oke begrijpelijk, maar wat gebeurt er in dit proces?

Zodra het kalkrijke water, ook wel genoeg hard water, door de fles van de waterontharder stroomt zal de hars in deze fles de calcium en magnesium ionen uit het water filteren. Dit filteren werkt op basis van ionen uitwisseling. De harsbolletjes in de fles of cilinder van de ontharder laten natriumionen los waardoor ze de calcium magnesiumionen kunnen vasthouden. Uit de harsfles komt kalkvrij water.

Wat doet dit hars precies?

De hoeveelheid hars in combinatie met de lokale hardheid bepaalt hoeveel liter water er kalkvrij gemaakt kan worden voordat de waterontharder verzadigd is met kalk. Indien die waterontharder verzadigd is zal deze zichzelf moeten opladen. Dit heet regeneren. Tijdens dit proces reinigt de waterontharder de hars in de fles met een zoutoplossing “pekel”. De kalk laat weer los van de hars en spoelt weg via de afvoer. Zodra deze regeneratie klaar is, kan de ontharder weer zacht water leveren. 

Wat doet een waterontharder?

Moet de hars vervangen worden?

Nee, deze hars kan telkens opnieuw gebruikt worden en hoeft niet vervangen te worden. Op deze basis werkt elk type waterontharder. Of het nu een cabinet uitvoering, een losse harsfles met zoutvat, een duplex, een simplex, een elektrische of mechanische is. Een waterontharder werkt altijd met hars en regeneratiezout. Dit zout is er in tabletvorm en in blokvorm. Beide verkrijgbaar in onze webshop.

Hoe lang bestaat dit proces?

De techniek van waterontharding is al van rond 1900. En is vandaag de dag populairder dan ooit. Dit komt doordat het echt werkt; u voelt, ziet en proeft het verschil!!

Zijn er nog meer voordelen?

Ja zeker! De badkamers, keukens en apparatuur worden vandaag de dag steeds luxer. Een waterontharder beschermt de tegels, sanitair en apparatuur tegen kalkaanslag. Uw huid voelt zachter na het douchen, zeep en shampoo werken beter in zacht water het is een wellness voor u en uw huis. Kalkaanslag op verwarmingselementen werkt als een isolator, waardoor deze hun rendement verliezen wat meer energie kost. Meer voordelen vind u hier.

Oke, ik ben overtuigd!

Een waterontharder is een duurzame investering en goed voor het milieu. Kijk welke waterontharder het beste bij uw situatie past of laat u voorlichten tijdens een vrijblijvend offertebezoek.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?