Skip to main content

Water. Het stroomt uit onze kranen alsof het niets kost. Maar hard water? Dat kan ons op termijn duur komen te staan. Kalkaanslag bedreigt onze apparaten, onze leidingen, zelfs onze huid en haar. De oplossing? Een waterontharder. Maar wat kost dat nou, zo’n ontharder? In dit artikel gaan we dieper in op de kosten van waterontharders en geven we je een overzicht van de verschillende factoren die van invloed zijn op de prijs. 

De prijs van een waterontharder

De kosten van een waterontharder kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste factoren die de prijs van een waterontharder beïnvloeden: 

1. Capaciteit

De capaciteit van een waterontharder, uitgedrukt in liters per minuut, is een belangrijke factor die de prijs bepaalt. Hoe hoger de capaciteit, hoe duurder de waterontharder. Het is belangrijk om de capaciteit af te stemmen op de behoeften van je huishouden. Een te kleine waterontharder kan leiden tot verminderde prestaties, terwijl een te grote waterontharder onnodig duur kan zijn. 

2. Type waterontharder

Er zijn verschillende soorten waterontharders op de markt, zoals mechanische waterontharders, elektronische waterontharders, filters, co2 waterontharders en de magneten. Elk type heeft zijn eigen prijsklasse. Mechanische waterontharders zijn over het algemeen duurder, terwijl elektronische waterontharders vaak goedkoper zijn in de aanschaf. De magneten kosten vaak het minste maar van dit type waterontharder is ook niet aangetoond of het werkt, daarom bieden wij dit ook niet aan als waterontharder.

3. Merk en kwaliteit

Net als bij andere producten, speelt het merk en de kwaliteit van een waterontharder een rol in de prijsbepaling. Bekende merken met een goede reputatie hebben vaak hogere prijzen, maar bieden ook betere garanties en service. Het is belangrijk om te investeren in een waterontharder van goede kwaliteit om problemen en extra kosten op de lange termijn te voorkomen.

4. Installatiekosten

Naast de kosten van de waterontharder zelf, moet je ook rekening houden met de installatiekosten. De installatiekosten kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de locatie van je woning.

5. Onderhoudskosten

Waterontharders vereisen regelmatig onderhoud om optimaal te blijven functioneren. Dit kan variëren van het vervangen van filters tot het reinigen van de harscilinder. Het is belangrijk om rekening te houden met de onderhoudskosten bij het bepalen van de totale kosten van een waterontharder.

Prijsindicaties

Nu je een idee hebt van de factoren die de prijs van een waterontharder beïnvloeden, wil je natuurlijk graag weten wat je kunt verwachten qua prijs. Hieronder geven we je een indicatie van de prijsklassen voor waterontharders:

  • Elektronische waterontharders: €1000-2000
  • Mechanische waterontharders: €1500-2500
  • CO2 waterontharders €1800-2200
  • Magnetische waterontharders: €90-500

Houd er rekening mee dat dit slechts prijsindicaties zijn en dat de uiteindelijke prijs kan variëren afhankelijk van de specifieke kenmerken en merken van de waterontharders.

Besparingen op lange termijn

Hoewel de kosten van een waterontharder aanvankelijk hoog kunnen lijken, zijn er ook besparingen op lange termijn waar je rekening mee moet houden. Zacht water heeft namelijk verschillende voordelen, zoals:

  • Minder kalkaanslag op sanitair en apparaten, waardoor ze langer meegaan en minder onderhoud nodig hebben.
  • Minder gebruik van schoonmaakmiddelen en zeep, omdat deze beter schuimen in zacht water.
  • Energiebesparing, omdat kalkaanslag de efficiëntie van verwarmingssystemen kan verminderen.

Op de lange termijn kunnen deze besparingen opwegen tegen de initiële kosten van een waterontharder.

Conclusie

De kosten van een waterontharder kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals capaciteit, type, merk, installatiekosten en onderhoudskosten. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het bepalen van de totale kosten van een waterontharder. 

Hoewel de prijs aanvankelijk hoog kan lijken, kunnen de besparingen op lange termijn opwegen tegen de kosten. Zorg ervoor dat je een waterontharder kiest die past bij de behoeften van je huishouden en investeer in een goede kwaliteit om problemen en extra kosten te voorkomen.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?