Skip to main content

Legionella, bacterie groei en de waterontharders van geenkalkmeer.nl.

Is er een verhoogde kans op bacteriegroei en legionella met een waterontharder van geenkalkmeer.nl? Het is een feit dat er in stilstaand water bacteriegroei ontstaat. Je ziet het in de natuur om ons heen. Maar is dit schadelijk voor onze gezondheid? En zijn ontsmetting modules nodig op een waterontharder? 

Wat is bacteriegroei?

Bacteriegroei is een natuurverschijnsel en maar goed ook. Er zijn goede bacteriën en slechte bacteriën. De goede bacteriën in uw darmen bijvoorbeeld zorgen er voor dat slechte geen plek meer hebben om te groeien. Ook in ons drinkwater zitten bacteriën. Dit zijn onschadelijke soorten. De schadelijke bacteriën komen normaal gesproken niet in het drinkwater voor. Als dit wel het geval is, komt dit door externe factoren. Mocht dit gebeuren, dan krijgt u altijd via de media een melding om drinkwater te koken of niet te nuttigen. En bacterie die wel bekend is bij de meeste mensen is legionella. Deze bacterie komt van nature voor in water, maar wanneer wordt deze schadelijk? Als deze de juiste factoren heeft een te groeien. Met onze waterontharder kunt u bacteriegro

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie die kan groeien in ons drinkwater en kan alleen een infectie veroorzaken indien deze wordt opgenomen door de luchtwegen via neus of mond en zich kan vestigen in de longen. De verspreiding gebeurt door middel van aerosolen, dit zijn kleine waterdruppeltjes die de bacterie kunnen bevatten en ontstaan door turbulente waterbewegingen zoals bijvoorbeeld de nevel die uit de douchekop komen. De bacterie kan griep veroorzaken pontiac koorts meestal tijdelijk van aard en de veteranenziekte wat een chronische longaandoening is met een mogelijke dodelijke afloop. Risicogroepen zijn personen met een verminderde weerstand, ouderen en stevige rokers.

Wanneer groeit of ontstaat legionella?

Legionella zijn natuurlijke milieu is de bodem en het zoetwater, maar dan meestal in lage aantallen. Onder bepaalde gunstige omstandigheden kan de bacteriegroei sterk toenemen. De optimale groeiomstandigheden zijn stilstaand water met een temperatuur tussen de 25 en 50 graden optimaal is 37 graden Celsius, aanwezigheid van biofilm of ander organisch materiaal. 

Waterontharders van geenkalkmeer.nl?

Het water uit een waterontharder of ionenwisselaar, kationwisselaar is onderzocht en dit is geschikt voor consumptie. Ook blijkt uit onderzoeken dat er in een waterontharder geen schadelijke bacterie groei plaatsvindt. Een waterontharder werkt juist desinfecterend. Doordat de leidingen van uw woning kalkvrij blijven kan de biofilm zich niet of veel slechter hechten. Kalk veroorzaakt een ruwe laag in uw leidingen en apparatuur hier hecht de biofilm zich aan. De waterontharder gaat dit tegen en zorgt dus voor minder kans op bacteriegroei.


Oke, met een waterontharder heb ik minder kans op bacteriegroei. Hoe kan dat?

In de waterontharder staat het water even lang stil als in de leidingen van uw woning. Iedere keer als u water gebruikt stroomt dit door de waterontharder tot het moment dat ie verzadigt is en zichzelf moet regeneren. Tijdens z’n regeneratie wordt een zoute oplossing gemaakt en door de harscilinders gespoeld deze pekel of zoutoplossing heeft juist een desinfecterende werking blijkt uit onderzoek. Wij van Geenkalkmeer.nl houden met de installatie altijd rekening met de plaatst waar de waterontharder komt te staan om zo waar mogelijk ongewenste opwarming van uw water te voorkomen, in situaties waarin dit niet te voorkomen is lichten wij de klanten voor. Onze elektrische waterontharders hebben een ingebouwde functie dat deze automatisch spoelen na stilstand van 14 dagen. 

De Mechanische varianten hebben veel kleinere cilinders en spoelen al vaker waardoor extra maatregelen niet noodzakelijk zijn. Na installatie geven wij altijd uitleg over de werking en welke handelingen de klanten moeten doen om jarenlang zorgeloos te kunnen genieten van hun ontharde water.

Voor eventuele preventie van bacteriegroei kunt u met en zonder waterontharder gewoon de standaard voorschriften blijven hanteren zoals vermeld zijn op het RIVM.

De ontsmetting module op waterontharder wel of niet nodig dan?

Een ontsmetting module op een waterontharder maakt door middel van elektrolyse van natrium een hoeveelheid chloor aan waarmee de harsbolletjes in de waterontharder dan extra ontsmet moeten worden. Dit gebeurt alleen tijdens regeneratie en dat zal de waterontharder alleen maar doen indien er water wordt gebruikt en vaak niet bij stilstand. Daarnaast is chloor schadelijk voor de werking van de harsen in uw waterontharder en kan dit de levensduur van uw waterontharder verkorten. Dus het is niet nodig.

Preventie legionella thuis                               

Hoe voorkomt u legionella? Het RIVM heeft hier een aantal zaken opgschreven wat de groei kan beperken. Voor uw drinkwater thuis hoeft u geen legionella-beheersplan uit te voeren. De kans dat u thuis ziek wordt door legionellabacteriën is erg klein. U kunt legionella-groei wel beperken door op het volgende letten:

 • Stel de boiler of combiketel goed af (tenminste 60 graden).
 • Gebruik het warme en koude water minimaal wekelijks. Spoel direct na terugkeer van vakantie even de kranen en douche door om het water te verversen.
 • Maak niet zelf aanpassingen aan de drinkwaterinstallatie maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf.
  Het is onder meer belangrijk dat ‘dode leidingen’ en opwarming van koud water door naastgelegen warme leidingen (hotspots) bij de aanleg worden voorkomen.

Wat kan ik zelf doen?

Maak apparaten die water vernevelen of sproeien regelmatig schoon. Laat geen water in deze apparaten staan als het langer dan een week niet wordt gebruikt. Voorbeelden:

 • Tuinslanghoge drukspuit en andere sproeiende (speel)apparaten na gebruik goed leeglopen. Leeg ook de plantenspuit na ieder gebruik
 • Bubbelbad (spa, whirlpool, jacuzzi, hot tub, etc.) regelmatig reinigen en ontsmetten volgens de gebruiksaanwijzing. Staat het bubbelbad in de tuin? Zorg dat er geen aarde/grond in het water komt
 • Apneu apparaat (CPAP): Vul het waterreservoir met afgekoeld gekookt water en ververs dit dagelijks. Reinig het masker dagelijks.  Reinig en ontsmet het reservoir wekelijks volgens de gebruiksaanwijzing.
 • Ontkalk de douche regelmatig.
 • Luchtbevochtigers: vullen met gekookt en afgekoeld water. Reinig en ontkalk regelmatig het reservoir en ververs het water minimaal wekelijks
 • Waterbevalling: maak het bad voor gebruik schoon en vul het bad pas als de bevalling begint. Gebruik geen baden met watercirculatie of verwarming. Gebruik bij huurbaden altijd een hygiënische hoes.

U kunt geen legionella-longontsteking krijgen van apparaten waar de temperatuur regelmatig boven de 60°C komt of waarvan het water niet wordt verneveld. Voorbeelden: koffiezetapparatenwaterbakjes (bijv. op verwarming) en stoomapparaten.

Ik wil graag meer weten

Wilt u graag meer weten hoe Geenkalkmeer.nl u hiermee kan helpen of heeft u nog vragen omtrent bacteriegroei en onze waterontharder? Ik help u graag verder! Neem contact op +31 6 41269344 of vul het contactformulier in.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?