Skip to main content

Waterontharders zijn top apparaten en helpen ons van kalkaanslag af te komen en te genieten van zacht water. Maar net als elk ander apparaat hebben ze af en toe onderhoud nodig om optimaal te blijven werken. In dit artikel zullen we je laten zien hoe je een waterontharder kunt reinigen en waarom het belangrijk is om dit regelmatig te doen. 

Waarom is het reinigen van een waterontharder zo belangrijk?

Waarom is het reinigen van een waterontharder eigenlijk zo belangrijk? Na verloop van tijd kunnen er zich mineralen, zoals calcium en magnesium, ophopen in de harsbedden van de waterontharder. Deze ophoping kan de werking van de waterontharder verminderen en uiteindelijk leiden tot verstoppingen en storingen. Door regelmatig je waterontharder te reinigen, kun je deze problemen voorkomen en ervoor zorgen dat je waterontharder optimaal blijft werken.

Helder, maar hoe reinig ik mijn waterontharder dan?

Klinkt logisch toch? Nu je begrijpt waarom het belangrijk is om je waterontharder regelmatig te reinigen, kunnen we gaan kijken naar de stappen die je kunt volgen om dit te doen. Het reinigingsproces kan variëren afhankelijk van het type waterontharder dat je hebt, dus zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant, of een specialist raadpleegt voordat je begint. Hieronder beschrijven we kort wat algemene stappen: 

1. Schakel de waterontharder uit:

Voordat je begint met reinigen, moet je de waterontharder uitschakelen en de watertoevoer afsluiten. Dit voorkomt dat er water door de waterontharder stroomt tijdens het reinigingsproces.

2. Verwijder de harsbedden:

Afhankelijk van het type waterontharder dat je hebt, moet je mogelijk de harsbedden verwijderen. Volg de instructies van de fabrikant om dit correct te doen. Zorg ervoor dat je voorzichtig te werk gaat en de onderdelen niet beschadigt.

3. Spoel de harsbedden: 

Nadat je de harsbedden hebt verwijderd, spoel je ze grondig af met schoon water om eventuele ophopingen van mineralen te verwijderen. Je kunt een zachte borstel gebruiken om hardnekkige vlekken voorzichtig weg te schrobben.

4. Reinig de behuizing:

Terwijl je de harsbedden laat drogen, kun je de behuizing van de waterontharder reinigen. Gebruik een mild reinigingsmiddel en een zachte doek om vuil en stof te verwijderen. Zorg ervoor dat je de behuizing goed droogt voordat je de harsbedden terugplaatst.

5. Plaats de harsbedden terug:

Nadat de harsbedden volledig droog zijn, kun je ze terugplaatsen in de waterontharder. Zorg ervoor dat je ze op de juiste manier plaatst volgens de instructies van de fabrikant.

6. Schakel de waterontharder weer in:

Nadat je alle stappen hebt doorlopen, kun je de waterontharder weer inschakelen en de watertoevoer herstellen. Controleer of alles naar behoren werkt en of er geen lekkages zijn.

Wij helpen je graag met de juiste reiniging

Het reinigen van een waterontharder kan een tijdrovende klus zijn, vooral als je niet bekend bent met het proces. Daarom staan wij bij Geenkalkmeer voor je klaar om je te helpen bij het reinigen van je waterontharder.


Dus waarom zou je zelf aan de slag gaan met het reinigen van je waterontharder als je het aan professionals kunt overlaten? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op om je te helpen bij het reinigen van je waterontharder.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?