Skip to main content

We kennen het allemaal wel: je bent bezig met de welbekende schoonmaak van de badkamer en je bent aangekomen bij de douchekop. Deze zit wederom onder het kalk en dient ontkalkt te worden. Maar hoe doe je dat? De douchekop ontkalken. In deze blog zullen we daar uitgebreider op ingaan. We gaan het hebben over: 

  • Waarom de douchekop ontkalken?
  • Hoe je douchekop ontkalken?
  • Wat is de oorzaak van kalkaanslag op de douchekop?
  • Kalkaanslag in de toekomst voorkomen? 

Waarom de douchekop ontkalken?

Waarom zou je de douchekop ontkalken? Het is immers geen plek die veel mensen zullen zien. Kalkaanslag zorgt er echter voor dat de spuigaten van jouw douchekop verstop raken. Dit belemmert de doorgang voor het water wat weer invloed heeft op jouw douche ervaring. 

Naast dat kalkaanslag invloed heeft op jouw douche ervaring ziet het er ook vies uit en kan het de douchekop op een gegeven moment beschadigen. Schoonmaken is dus zeker geen overbodige luxe. 

Oké, maar hoe moet ik mijn douchekop ontkalken?

Kalk aan je douchekop is dus belangrijk om te bestrijden, maar hoe doe je dat op een effectieve manier? We zullen hieronder het stappenplan met je bespreken: 

1. Giet schoonmaakazijn of soda in een emmer of teil

We beginnen onze schoonmaak met schoonmaakazijn of soda. Giet hier ongeveer 250ml van in een emmer of teil. Vul dit vervolgens aan met water.

2. Laat de douchekop in de emmer of het teiltje weken

Laat de douchekop vervolgens een nachtje in de emmer of het teiltje weken. Zo kan het middel goed intrekken en kan de kalk goed oplossen. 

3. Spoel de douchekop goed af

Als je de douchekop de volgende dag uit het sop haalt, is het belangrijk dat je hem goed afspoelt. Zet de douchekop even aan zodat de gaatjes goed kunnen uitspoelen. 

4. Droog de douchekop goed af

Als je de douchekop goed hebt afgespoeld droog je hem goed af en hang je hem weer op zijn plek. 

Wat is de oorzaak van kalkaanslag op de douchekop?

Kalkaanslag ontstaat wanneer calcium- en magnesiumionen zich afzetten op een bepaald oppervlak. Dat kan je kraan zijn, maar dus ook je douchekop. Kalk ontstaat vooral tijdens het verwarmen of koken van water. Er vindt dan namelijk een chemische reactie in het water plaats. De badkamer en met name de douche is dus een ideale broedplaats voor kalk. 

Kalkaanslag in de toekomst voorkomen? 

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Wist je dat dit met een waterontharder mogelijk is? Kalkaanslag voorkomen brengt dit ook de volgende voordelen met zich mee: 

  • Je huishoudelijke apparaten zullen langer meegaan;
  • Je bent minder tijd kwijt aan schoonmaken;
  • Je badkamer ziet er schoner uit.

Met de waterontharders van Geenkalkmeer is kalkaanslag voorgoed verleden tijd. Heb je vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan snel contact met ons op via het contactformulier

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?