Skip to main content

Feiten en fabels over een waterontharder

Hedendaags worden waterontharders steeds populairder; steeds meer particulieren en bedrijven zien het nut in van een waterontharder. Het is helaas wel zo dat er nog steeds verhalen in de omloop zijn over vermeende negatieve aspecten van het ontkalken van water, maar wat zijn de feiten en fabels over een waterontharder? In een blog van bestewaterontharders.nl worden de feiten en fabels omtrent het ontkalken van water behandeld, zodat jij daadwerkelijk op de hoogte bent van wat er wel en niet waar is betreft het ontkalken van water

Fabels

Fabel 1: Onthard water smaakt zout

Voor het ontharden van kraanwater, worden de mineralen, calcium en magnesium aan het water onttrokken. Deze worden dan vervangen door het mineraal natrium. Op het moment dat natrium een verbinding aangaat met chloor, wordt het pas zout en gaat het water dus ook zout smaken. Wij van Geenkalkmeer.nl voegen alleen natrium toe aan het water en niet chloor, wat ervoor zorgt dat het water dus niet zout smaakt.

Fabel 2: Bronwater is gezonder dan kraanwater

Het kraanwater in Nederland is van uitstekende kwaliteit. Als er wordt gekeken naar de gezondheidsaspecten van het kraanwater in Nederland, kunnen we concluderen dat ons landje een van de landen is waarin het kraanwater van erg goede kwaliteit is. Sterker nog, ons kraanwater is onderworpen aan veel strengere kwaliteitseisen dan bijvoorbeeld bronwater uit de fles. Het klinkt misschien gek, maar bronwater uit de fles voldoet niet altijd aan de drinkwaternormen.

In Nederland wordt het drinkwater op grond van wettelijke voorschriften getest op maar liefst 65 stoffen. In het Warenwetbeluit Verpakte Waters staan de kwaliteitseisen van flessenwater, hierin staat slechts 15 stoffen beschreven wat de minimale of maximale hoeveelheid mag zijn in het water. Daarnaast is bronwater vaak verschillend in samenstelling. Hierdoor is het erg lastig om vast te stellen waar het water uit de fles nu exact uit bestaat. Daarnaast wordt veel kraanwater uit de bodem gewonnen. Dit kun je in feite dan ook bronwater noemen.

Feiten

Feit 1: waterontharders zijn goed voor het milieu

Eén van de feiten is dat waterontharders goed zijn voor het milieu. Dit komt doordat een waterontharder het gebruik van wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en lichaamsverzorgingsproducten verminderd. Als je in het bezit bent van een Quooker, boiler, waterkoker et cetera, dan kan een waterontharder leiden tot een hoger rendement van verwarmingselementen van de eerder genoemde producten.

Kortom, het besparen op huishoudelijke producten en een horen rendement uit huishoudelijke apparaten is mogelijk door het gebruik van een waterontharder. Ook kan een waterontharder zorgen voor vermindert verbruik van shampoo, zeep en schoonmaakmiddelen. Dit komt doordat kalk zich kan binden aan deze producten. Het is namelijk zo dat het kalk aanwezig in het water eerst geneutraliseerd moet worden door deze producten. Daarna kunnen de producten hun werk doen. Dit houdt in dat er meer product wordt verbruikt door het gebruik van hard water. Een waterontharder zorgt ervoor dat het water kalkvrij en zacht wordt. Dit is de reden waardoor je meer shampoo, zeep en schoonmaakmiddelen bespaart. Dit is goed voor het mileu, maar ook voor de portomonee.

Feit 2: zacht water verwijdert reeds aanwezige kalk

Men noemt zacht water ook wel eens agressief water. Dit klinkt niet zo positief, maar dat is het wel. Een waterontharder haalt namelijk alle kalk uit het water. Onthard water kan de kalk die reeds aanwezig is in de leidingen, waterkoker, wasmachine etc. opnemen en verwijderen wat er uiteindelijk voor zorgt dat jou leidingen en apparaten weer kalkvrij zijn. Dit is een win-win situatie! De naam agressief water komt voort uit dat zacht water net als agressieve schoonmaakmiddelen een reinigende kracht heeft. Het grote verschil is dat kalkvrij water in tegenstelling tot agressieve schoonmaakmiddelen wel goed voor het milieu is. Ook worden agressieve schoonmaakproducten overbodig door het gebruik van een waterontharder. Je kan denken aan schoonmaakproducten die nodig zijn voor het verwijderen van kalk aan de kranen, douchecabine, koffiezetapparaat, waterkoker en andere soortgelijke apparaten. In deze blog vind je nog meer voordelen van een waterontharder.

Ik ben geïnteresseerd!

Dit zijn in een notendop de feiten en fabels over een waterontharder. Wil je meer weten over waterontharders? Neem dan via ons contactformulier met ons op of bel ons: 06 41269344

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?