Skip to main content

Handen wassen 

Je handen wassen. Elk jaar op 15 oktober is het Global Handwashing Day, in het Nederlands de dag van het handenwassen.

Voor maart 2020 waste een op de vijf mensen zijn of haar handen niet na toiletbezoek. Van de mensen die dit wel doen, gebruikt slechts 30 procent zeep. Dat wil zeggen dat 76 van de 100 mensen hun handen niet of niet volgens richtlijnen waste. In 2015 is er een Europees onderzoek geweest waarbij Nederlanders als vieste volk naar voren kwam. Slecht 50% van de Nederlanders waste hun handen dat jaar met water én zeep. 

Nu we het Covid-19 virus kunnen overgeven via hoest of neusdruppels die op onze handen terecht komen is het belangrijk om nog vaker je handen te wassen. En wij hopen dat de huidige cijfers beter zijn dan de cijfers hierboven

Waarom is het zo belangrijk om je handen schoon te houden?

Water alleen is niet voldoende voor het wassen van de handen. Handen zijn de grootste drager van bacteriën. Zo’n 85 procent van de ziektekiemen worden via de handen verspreid. Zeer snel de handen wassen zonder grondig reinigen heeft te weinig effect. In dat geval worden de bacteriën namelijk alsnog verspreid, waardoor er een extra besmettingsbron ontstaat.  Vanaf het moment dat er zeep op de handen komt, duurt het ongeveer twintig seconden voordat de meeste bacteriën zijn verwijderd. Wanneer je de handen sneller afspoelt, dan blijven er nog steeds veel bacteriën aanwezig.  In dat geval worden de bacteriën alsnog verspreid, waardoor er een extra besmettingsbron ontstaat.

Wanneer moet je handen wassen? 

Het is belangrijk regelmatig de handen te wassen, vooral als je op locaties bent geweest waar veel mensen aanwezig zijn geweest. Het RIVM raadt aan om in elk geval handen te wassen na:

  • Een bezoek aan het toilet.
  • Het snuiten van de neus.
  • Het hoesten en/of niezen.
  • Voor en na wondbehandeling.
  • Voor het (klaarmaken van) eten.

Voordelen handen wassen met een waterontharder

Handen wassen als je een waterontharder hebt, brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo droogt je huid minder snel uit doordat er minder calcium in het water zit. Je bespaar geld omdat je minder zeep nodig hebt met een ontharder. Er stroomt nu meer water door je kraan, maar je hebt minder kalkaanslag. En om je gezondheid goed te houden is water het beste om te drinken. Zet daarom een glas water naast de kraan en drink een glas water als je klaar bent met het wassen van je handen.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?