Skip to main content

Wat is eczeem en hoe voorkom je eczeem?

Iedereen heeft wel eens over eczeem gehoord en gewenst is het zeker niet. Maar wat is eczeem eigenlijk? Hoe krijg je het? Is het besmettelijk? Nog belangrijker, kun je het verminderen? 

De oorzaak van deze vervelende/jeukende huidaandoening is door een ontstekingsreactie van de huid. Hierdoor ontstaan er rode, schilferige plekken die erg kunnen jeuken. De precieze oorzaak is moeilijk te achterhalen. Toch zijn er bepaalde triggers/factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van eczeem.  Er zijn veel verschillende soorten eczeem, deze kan je vinden op thuisarts. Eczeem kan volgens deze website erfelijk bepaald zijn. Ook kan het komen door allergie. Een droge huid en stress kunnen eczeem alleen nog maar erger maken.  

Is eczeem besmettelijk?

Nee, eczeem is niet besmettelijk. Je kunt elkaar gewoon aanraken en knuffelen. Toch is het logisch als je het wilt verminderen. Hieronder een aantal tips om eczeem te verminderen:

 • Zorg goed voor je huid;
 • Vermijd irritatie;
 • Vermijd huisstofmijt;
 • Verminder je stress;
 • Een waterontharder!

Zorg voor je huid

Water en zeep drogen de huid uit. Zorg ervoor dat je huid niet uitdroogt, aangezien een droge huid gevoeliger is en meer jeuk geeft. Ga bijvoorbeeld niet vaker dan drie keer in de week douchen en zorg ervoor dat het water niet te warm is. Warm water droogt de huid namelijk uit. Daarnaast is het van belang om zo min mogelijk zeep – liever helemaal geen zeep – te gebruiken. Ga per douchebeurt niet langer dan vijf minuten douchen. Tip: smeer uw huid in na het douchen met een vette crème.

Vermijd irritatie

Dit is omtrent de kleding, huisdieren en omgevingslucht. Het is verstandig om:

 • Geen wollen kleding te dragen, gezien dit de huid kan irriteren
 • Draag geen afsluitende kleding, zoals nylon
 • Ga na het sporten of een andere inspanning gelijk douchen om het zweet weg te wassen.
 • Vermijd contact met katten/honden of andere huisdieren
 • Probeer detergenten te vermijden
 • Houd uw slaapkamer koel en de omgevingslucht vochtig
 • Denk aan je voeding. Het kan zijn dat je allergisch bent voor bijvoorbeeld koemelk, vis, eiwit, noten etc.)

Vermijd huisstofmijt

Huisstofmijt kan ook eczeem veroorzaken. Ventileer hiervoor de slaapkamer overdag en leg beddengoed open. Zorg daarnaast voor voldoende verlichting, gezien huisstofmijt van donker houdt. Vermijd daarnaast tapijt als vloerbedekking. Gebruik bijvoorbeeld laminaat. Ook is het van belang om de kamer wekelijks te poetsen met water en het matras regelmatig te stofzuigen.

Verminder je stress

Stress kan een factor zijn voor de oorzaak van eczeem. Leer omgaan met negatieve stress. Zorg ervoor dat je voldoende ontspanning krijgt, voldoende rust pakt en regelmatig gaat sporten.

Een waterontharder!

Een droge huid is een belangrijke reden voor het verschijnen van eczeem. Ik heb er al eens een blog over geschreven. Dit komt doordat zeep en shampoo beter werken in kalkvrij water. Hierdoor kan je hier minder van gebruiken. Daarnaast zorgt een waterontharder ervoor dat het kalk en magnesium uit het water worden gehaald. Kalk en magnesium zorgen ervoor dat de huid kunnen gaan irriteren en hierdoor eczeem wordt veroorzaakt. Er zijn al veel klanten van ons tevreden met een waterontharder en het verminderen van eczeem!

Ik wil graag contact!

Ook ik had altijd jeuk aan mijn benen na een douchebeurt. Nu ik zelf een waterontharder heb, geniet ik elke dag weer van het douchen. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan snel contact met ons op via het contactformulier of via het telefoonnummer: 0641269344.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?