Skip to main content

Hoe lang gaat een waterontharder mee?

Je bent van plan om een waterontharder aan te schaffen. Het kan namelijk een goede uitkomst bieden. Zeker door het feit dat er in veel regio’s in Nederland een hogere hardheid van het water is. Hierdoor kan kalkaanslag al snel zichtbaar zijn in bijvoorbeeld jouw douche of huishoudelijke apparaten. Je vraagt je alleen af: ‘’hoe lang gaat een waterontharder mee?!’’

De levensduur van een waterontharder

Een waterontharder gaat over het algemeen met goed onderhoud minimaal 15 jaar mee. Als de juiste onderhoud plaatst vindt, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar mee gaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat werken. Dit heeft als gevolg dat de onthardingscapaciteit afneemt. In de waterontharder zitten harsbolletjes die door het zout worden opgeladen en zo het kalk uit het water kunnen halen. Er kunnen vervuiling, ijzers en andere mineralen zich gaan afzetten in deze harsbolletjes waardoor de capaciteit van de waterontharder afneemt en de ontharder minder goed onthard. Ook kan de besturingsklep van de ontharder minder goed functioneren waardoor de werking afneemt.

Door periodiek de ontharder met een harscleaner te reinigen verlengt u de levensduur van de harsbolletjes. In een waterontharder zijn nog meer onderdelen die slijtage kunnen ondervinden, Dit verschilt per type waterontharder. De Kinetico waterontharders hebben bijvoorbeeld minder onderhoud nodig dan de waterontharders met een elektrische klep. De elektrische kleppen werken op een andere manier en hebben daardoor wat meer slijtage gevoelige onderdelen. Het is daarom altijd aan te raden om een onderhoudsbeurt te laten plaatsvinden of om de gehele waterontharder te laten vervangen.

Hoe kan ik de levensduur verlengen?

Zoals eerder genoemd, is het aan te raden om (periodiek) een onderhoudsbeurt te laten plaatsvinden. Een belangrijk onderdeel is de ionenwisselaar. De ionenwisselaar is het hart van de waterontharder. De ionenwisselaar ontdoet het water van kalk en magnesium. Dit heeft als gevolg dat er enkel nog zacht water overblijft. Tijdig het regeneratiezout bijvullen is van belang om de werking van de ontharder te garanderen, zonder zout verliest de hars in de waterontharder zijn werking. De Kwaliteit van het regeneratiezout is ook van belang, koop alleen het zout wat voldoet aan de EN 973 type A norm. Zorg voor een schoon zoutvat, vervuiling in dit zoutvat komt in aanraking met de harsen in uw waterontharder en kan de werking beïnvloeden. Daarnaast is van belang om de harskorrels periodiek extra te reinigen om het apparaat langer te laten mee gaan.

Kan ik de onderhoud ook zelf doen?

Zeker, veel van het onderhoud is ook prima zelf te doen. Wellicht is het lastig om versleten onderdelen te vervangen, maar het smeren en schoonmaken van verschillende onderdelen is geen moeilijk werk. Ook kun je het zout zelf vervangen en het water testen met een watertester op hardheid en verschillende bacteriën. Mocht je voor deze optie gaan, dan is het aan te raden om je machine na enkele jaren volledig te laten nakijken door een specialist. Zij hebben betere materialen, gereedschappen en ook de nodige kennis om ervoor te zorgen dat jouw waterontharder in perfecte staat verkeert. Bij de installatie van een waterontharder geven wij altijd instructies over het onderhoud en gebruik van de waterontharder.

Welke zout moet ik gebruiken in mijn waterontharder?

Wij verkopen alleen regeneratiezout wat voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen en een hoge zuiverheid heeft en voldoet aan de Europese Norm voor onthardingszout EN 973 Type A: Deze EU-norm is de overkoepelende Europese norm en is gebaseerd op DIN en AFNOR. De norm is van toepassing op natriumchloride die bestemd is voor gebruik in waterontharders. Meer bepaald voor de regeneratie van ionenwisselaars, waarbij het behandelde water bestemd is voor menselijke consumptie of productie van voedingsmiddelen. Het beschrijft de kenmerken en geeft de vereisten en bijhorende testmethoden voor natriumchloride aan. Onthardingszout dat voldoet aan EN 973 Type A is zout van de hoogste zuiverheidsgraad. Type B heeft een minder hoge zuiverheid en is dus niet aangewezen om te gebruiken als onthardingszout.

Ik ben geïnteresseerd!

Nog steeds vragen over onderhoud of de levensduur? Via de whatsapp chatfunctie kunnen wij jou adviseren en je kan de waterontharder makkelijk in de webshop bestellen en betalen. Het complete installatiepakket wordt dan bij jou thuis afgeleverd. Advies op maat of toch jouw waterontharder laten installeren? Vraag nu uw offerte aan en wij komen altijd vrijblijvend langs voor een offerte.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?