Skip to main content

De kalk in uw leidingwater zorgt op zijn tijd voor hardnekkige kalkaanslag. Dit kun je herkennen aan de witte kalklaag die zich kan vormen op kraankoppen, douchekoppen en in bijvoorbeeld je waterkoker. Naast de uitstraling brengt hardnekkige kalkaanslag ook andere nadelen met zich mee. Wat deze zijn en hoe je van je kalkvrij water thuis krijgt vertellen we je in deze blog!

Het verschil tussen kalkrijk en kalkvrij water thuis

Water is een bodemproduct en voordat het daadwerkelijk drinkbaar wordt gemaakt, heeft het een lange weg ondergronds doorgemaakt. In deze grond bevinden zich allerlei mineralen, waaronder kalk oftewel calciumcarbonaat en magnesiumzouten.

Kalkrijk water ook wel hard water genoemd, is water waar veel kalk en magnesium in zit. Hoe hard jouw water is, hangt af van je woonlocatie en andere bronnen. Water waar geen kalk of weinig kalk in zit heet kalkvrij of zacht water. 

Is hard water ongezond?

Is hard water schadelijk voor je gezondheid? Nee, kalk is over het algemeen niet slecht voor je gezondheid. Kalk is belangrijk voor de vorming van tanden en botten. Samen met magnesium spelen ze een belangrijke rol voor ons zenuwstelsel. Kalk is dus essentieel voor het menselijk lichaam en de vorming van botten. Echter, halen wij dit niet uit ons water, maar uit onze voeding. 

Wat zijn de nadelen van hard water?

Hoewel kalk niet schadelijk is voor de gezondheid en je er in eerste instantie dus niet zoveel van merkt, zijn er wel indirecte nadelen en gevolgen die hard water met zich meebrengen: 

  • Hogere CO-2 uitstoot;
  • Verhoging van energierekening;
  • Een droge huid tijdens het douchen;
  • Het dubbel gebruik moeten maken van shampoo, zeep en wasmiddel;
  • Kleding kan sneller slijten;
  • Huishoudelijk apparatuur gaat sneller kapot en heeft meer onderhoud nodig;
  • Verkalking en verstoppingen van waterleidingen;
  • Meer kosten.

Kalk staat erom bekend dat het zorgt voor veel onderhoud aan huishoudelijke apparaten en dat deze ook sneller zullen slijten. Daarnaast verhoogt het de energierekeningm aangezien verwarmingsinstallaties en boilers minder goed werken door kalkophoping. 

Vervelend, zijn er manieren om kalk uit mijn water te krijgen?

Niemand wil natuurlijk een hoge energierekening en elk weekend het gehele huis schoonmaken. Zijn er manieren om kalk uit je water te krijgen? Op het eerste oog lijkt dit misschien onmogelijk. Maar niets is minder waar! 

Hoe krijg je kalk op een voordelige en snellere manier uit je leidingwater? 

Dit krijg je voor elkaar met een waterontharder! Een waterontharder verzacht het water door de bestanddelen calcium en magnesium uit het water te halen. Bij Geenkalkmeer bieden we drie soorten ontharders aan: CO2 ontharders, elektrische ontharders en mechanische ontharders. 

highflow waterontharder

Jouw ideale waterontharder vinden?

Jouw ideale waterontharder vinden kan best lastig zijn. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze hebben wij de ‘Kalkulator’ ontwikkeld. Dit is een tool op onze website die je helpt bij het vinden van jouw ideale waterontharder. Kom je er zelf niet uit, of heb je vragen? Dan kun je natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen via het formulier op onze website. 

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?