Skip to main content

Magnetische waterontkalker. Goed keuze, of laten staan?

Magnetische waterontkalkers groeien in populariteit. Als je zoekt naar ‘goedkope waterontkalkers’, dan dan staat de magnetische waterontkalker al snel bovenaan in de zoekresultaten. Betekent dit dat het een slimme aankoop is? Dat vertellen we je in dit artikel

Wat is een magnetische waterontkalker precies?

Magnetische waterontkalkers ook wel kalkmagneten genoemd, zijn in tegenstelling tot elektrische waterontkalkers en highflow waterontkalkers, voor een relatief goedkope prijs te verkrijgen. Maar hoe werkt zo’n kalkmagneet precies?

De magneten werken aan de hand van een magnetische straling. Deze straling zorgt ervoor dat kalk en magnesium aan elkaar binden, zodat het minder snel vast blijft zitten in je waterleiding. Het kalk wordt dus niet uit het water gefilterd. Dit wordt wel gedaan bij de duurdere waterontkalkers zoals een mechanische of elektrische. 

Welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende partijen die magnetische waterontkalkers aanbieden. De bekendste in Nederland is de ‘Amfa4000’. Deze is voor slechts €169,- op de kop te tikken. Dit is natuurlijk een koopje naast de elektrische- en mechanische waterontkalkers. Naast de Amfa4000 heb je ook de Alpwater, Magiko5000 en de TX5000.

Goedkoop is duurkoop?

Dus, is de magnetische waterontkalker een goede koop? Als je het ons vraagt laat je die magnetische waterontkalker lekker staan. Je kunt beter wat meer geld besteden aan een goede waterontkalker die ook echt werkt, dan dat je een goedkope optie neemt en je probleem uiteindelijk nog niet is opgelost. Want zoals we allemaal weten: goedkoop is duurkoop. 

Wat is het grote verschil met ‘echte’ waterontkalkers dan?

De ‘echte’ waterontkalkers beschikken over een goed filter die werkt met regeneratiezout. Deze filters filteren het kalk uit het water. Het kalk komt dus nooit in de leidingen terecht. In het filter worden kalk ionen omgewisseld voor positieve natriumionen. Dit is een stabiele situatie en heeft geen magneet nodig om goed te werken.

De voordelen van een magnetische waterontkalkers

We zijn dus niet echt fan van de magnetische waterontkalker. Echter, we willen wel de voordelen van dit apparaat benoemd hebben:

    • De prijs. Magnetische waterontkalkers zijn een stuk goedkoper dan mechanische- en elektrische waterontkalkers;
    • Klein. Magnetische waterontkalkers zijn een stuk kleiner dan andere waterontkalkers en zijn daarom makkelijker te installeren en geschikt voor bijna elke woning.

De nadelen…

Toch wegen wat ons betreft de voordelen niet op tegen de nadelen. De belangrijkste hebben we hieronder voor je opgesomd:

    • Magnetische waterontkalkers klinken heel leuk, maar zijn niet effectief;
    • De kalk wordt niet uit het water gefilterd en blijft nog steeds in het water zitten;
    • De techniek is nooit bewezen.

Geïnteresseerd in een goed werkende waterontkalker?

Ben je geïnteresseerd in een goed werkende waterontkalker? Onze webshop staat vol met goede opties. Aanvullend advies nodig? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, of bel naar: 06 41 26 93 44

 

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?