Skip to main content

De waterkoker is je beste vriend als je zin hebt in een warme kop thee. Vullen met water, één druk op de knop, even wachten en het water kookt. Een waterkoker is een handig apparaat om water in korte tijd te koken, maar kan niet oneindig gebruikt worden zonder onderhoud. Het ontkalken van een waterkoker is een belangrijk onderdeel van dit onderhoud en zorgt ervoor dat de levensduur wordt verbeterd. In dit artikel vertellen we je:

  • Waarom je jouw waterkoker moet ontkalken;
  • Hoe je jouw waterkoker kunt ontkalken;
  • Of je kalkaanslag in de toekomst kunt voorkomen.

Waarom moet ik mijn waterkoker ontkalken?

Maar waarom moet je jouw waterkoker regelmatig ontkalken? Een waterkoker verzamelt kalk doordat het water in de waterkoker kookt. Op die manier ontstaat er kalkaanslag in het apparaat. De kalk die zich ophoopt, kan de prestaties van de waterkoker beïnvloeden en zelfs schade aanrichten. Het is daarom belangrijk om de waterkoker regelmatig te ontkalken.

Het ontkalken van een waterkoker kan op verschillende manieren gedaan worden. We zullen je hieronder uitleggen hoe je die van jou het beste kunt ontkalken. 

Je waterkoker ontkalken in 5 stappen

Ben je ook klaar met de kalkaanslag in je waterkoker? Hier zijn vijf stappen om je waterkoker te ontkalken waardoor deze weer schoon en efficiënt wordt:

Stap 1: spoel de waterkoker om met koud water

Allereerst spoel je de waterkoker om met koud water. Dit zorgt ervoor dat de losse stukjes kalk op de bodem al loskomen. Doe de deksel dicht en schud het water er goed doorheen. Gooi het water vervolgens weg.

Stap 2: voeg azijn of citroensap toe

Vul de waterkoker met azijn of citroensap en water. Breng dit mengsel vervolgens aan de kook en laat het ongeveer twee uur afkoelen. 

Stap 3: Gooi het water weg

Gooi de mengeling weg en spoel de waterkoker uit met vers water.

Stap 4: laat nieuw water koken

Vul de waterkoker met vers water en verwarm het tot koken. Laat het kokende water minimaal 5 minuten koken en gooi het daarna weg.

Stap 5: herhaal stap 4

Herhaal stap 4 nog twee keer. Dit zal de waterkoker volledig ontkalken.

Na het volgen van deze stappen, is je waterkoker volledig ontkalkt. Je moet je waterkoker echter om de paar maanden ontkalken om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft presteren. 

Kan ik kalkaanslag in mijn waterkoker voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Kun je kalk in je waterkoker echter voorkomen? Want van die maandelijkse schoonmaak word je op den duur ook gek. We hebben goed nieuws voor je. Kalkaanslag in je waterkoker kun je namelijk voorkomen door een waterontharder te installeren. 

Klinkt goed, maar wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat gebruikt wordt om kalkaanslag te voorkomen. Een waterontharder zorgt ervoor dat hard water wordt omgezet in zacht water. Dit voorkomt hardnekkige kalkaanslag. Een waterontharder is een investering die zichzelf terugverdient door een lagere waterrekening en minder schoonmaakwerk. Daarnaast is het beter voor het milieu omdat het minder schadelijke mineralen uitspoelt.

Interessant, waar vind ik meer informatie? 

Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor jouw persoonlijke situatie, of over de waterontharder in het algemeen? Op deze pagina vind je meer informatie over de soorten waterontharders en de verschillende voordelen. Heb je verdere vragen? Dan kun je natuurlijk altijd vrijblijvende contact met ons opnemen via het formulier op onze website, of bellen naar: 0641269344

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?