Skip to main content

Als je in een appartement woont, kan het zijn dat je te maken hebt met hard water. Hard water kan verschillende problemen veroorzaken, zoals kalkaanslag op je sanitair, verstopte leidingen en een verminderde werking van je huishoudelijke apparaten. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: een waterontharder voor je appartement! 

Een waterontharder is een apparaat dat hard water omzet in zacht water door de mineralen die kalk veroorzaken te verwijderen. Installeren van een waterontharder in je appartement kan vele voordelen bieden, zowel voor jou als voor de andere bewoners. In dit artikel zullen we bespreken hoe een waterontharder werkt, of het mogelijk is om er een te plaatsen in een appartement en hoe je kunt profiteren van collectiviteitskorting.

Hoe werkt een waterontharder?    

Een waterontharder werkt op basis van een proces genaamd ionenuitwisseling. Het apparaat bevat harskorrels die negatief geladen zijn. Wanneer het harde water door de waterontharder stroomt, worden de positief geladen calcium- en magnesiumionen in het water aangetrokken tot de negatief geladen harskorrels. Hierdoor worden de mineralen uit het water verwijderd en wordt het water zachter. 

Een waterontharder heeft een regeneratieproces nodig om de harskorrels weer te kunnen gebruiken. Dit proces houdt in dat er een zoutoplossing door de waterontharder wordt gespoeld, waardoor de harskorrels weer negatief geladen worden en opnieuw kunnen worden gebruikt om water te ontharden. 

Kan een waterontharder geplaatst worden in een appartement?

Veel mensen denken dat het plaatsen van een waterontharder alleen mogelijk is in een  woning met een kruipruimte. Echter, met de juiste installatie is het vaak wel mogelijk. Er kan gekozen worden voor gezamenlijk ontharden van het water, daar is toestemming van de verhuurder of de Vereniging van Eigenaren (VvE) voor nodig.

Er kan ook gekozen worden voor individueel ontharden van water van je appartement. Hier is geen toestemming voor nodig van de VvE, maar wel van de eventuele verhuurder. Het is dus ook mogelijk om een waterontharder te plaatsen in een appartement. 

Het is daarbij natuurlijk altijd belangrijk om te overleggen met de verhuurder of de VvE voordat je een waterontharder installeert. Zij kunnen je informeren over eventuele regels of beperkingen. In sommige gevallen kan het zijn dat er een centrale waterontharder wordt geïnstalleerd voor het hele gebouw, waarbij de kosten en het onderhoud worden verdeeld onder de bewoners. Ook dit dient uiteraard te gebeuren in goed overleg met de andere bewoners en de VvE. 

Voordelen van een waterontharder in een appartement

Maar waarom zou je een waterontharder installeren? Wat zijn de voordelen voor jou en de andere bewoners? Om je hier een duidelijk overzicht van te geven, hebben we hieronder enkele voordelen voor je opgesomd. 

1. Bescherming van je sanitair

Hard water bevat kalk. Kalk kan op zijn plaats weer zorgen voor kalkaanslag. Je kunt je vast wel de frustrerende schoonmaak sessies herinneren waarin je wederom de douchekop kranen kalkvrij loopt te maken. Met een waterontharder is dit verleden tijd.     

2. Langere levensduur van huishoudelijke apparaten

Huishoudelijke apparaten zoals je wasmachine, vaatwasser en waterkoker kunnen worden aangetast door kalkaanslag. Door het gebruik van zacht water verleng je de levensduur van deze apparaten en voorkom je onnodige reparaties of vroegtijdige vervangingen.

3. Energiebesparing

Kalkaanslag in je leidingen en apparaten kan de werking dus belemmeren, waardoor ze meer energie verbruiken. Met een waterontharder verbeter je de werking van je apparaten en bespaar je op je energierekening.

4. Huid- en haarverzorging:

Hard water kan je huid en haar uitdrogen en irritatie veroorzaken zoals eczeem. Met zacht water voorkom je deze problemen en geniet je van een gezonde huid en glanzend haar.

5. Milieuvriendelijk

Door de installatie van een waterontharder verminder je het gebruik van schoonmaakmiddelen en zeep, omdat deze beter werken in zacht water. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Collectiviteitskorting: samen profiteren van voordelige prijzen

Nu je op de hoogte bent van de vele voordelen van een waterontharder in je appartement, wil je natuurlijk weten hoe je kunt profiteren van collectiviteitskorting. Door gezamenlijk met de andere bewoners een waterontharder aan te schaffen, kun je in aanmerking komen voor aantrekkelijke kortingen.

Op onze pagina over collectiviteitskorting kun je meer informatie vinden over hoe je kunt profiteren van gezamenlijke aanschaf van een waterontharder. Hier vind je ook een overzicht van de voorwaarden, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw appartement.

Wat als je geen afvoer hebt? 

Maar wat als je geen afvoer in je appartement hebt, maar toch wilt genieten van de voordelen van zacht water? Dan biedt SoluCalc een perfecte uitkomst. SoluCalc biedt waterontharders op basis van CO2 waardoor een afvoer niet nodig is. Wil je meer informatie over de CO2 waterontharders? Lees dan onze blog die we hierover hebben geschreven

Heb je vragen of ben je benieuwd naar onze diensten? 

Heb je nog verdere vragen, of wil je een offerte aanvragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier op onze website

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?