Skip to main content

Mooi, je hebt een waterontharder in huis! Nu is het van belang dat je waterontharder zolang mogelijk mee gaat. Er zijn een aantal manieren waarop dit kan. Eén hiervan is de filter jaarlijks vervangen. Een andere manier is het bijvullen van zout voor waterontharders. Maar wat is onthardingszout eigenlijk? Welke soorten zout voor waterontharders zijn er? Hoe vaak moet je dit eigenlijk bijvullen? Goed nieuws, je krijgt antwoord op al deze vragen!

  • Wat is onthardingszout?
  • Hoe vaak moet je zout bijvullen waterontharder?
  • Wat voor soort zout moet je gebruiken?
  • Hoeveel kost een zak zout voor waterontharders?

Wat is onthardingszout?

De naam verklapt het al een beetje. Onthardingszout wordt gebruikt om water te ontharden. Het is goed te vergelijken met de benzine die een verbrandingsmotor nodig heeft om te functioneren. Hierdoor is het belangrijk dat je onthardingszout koopt van goede kwaliteit. Je wilt natuurlijk wel dat jouw waterontharder goed en op de juiste manier werkt. Regeneratiezout, waterontharder zout of onthardingszout zijn allemaal benamingen voor het zout dat ervoor zorgt dat het hars van jouw waterontharder gereinigd wordt.

Hoe werkt onthardingszout voor waterontharders?

Doordat de pekeloplossing door de harscilinder spoelt, laat het calcium magnesium los in de harsbolletjes. Nu worden de harsbolletjes gevuld met natriumionen. Dit wordt afgevoerd naar het riool. De harscilinder wordt daarna nagespoeld. Zo wordt overtollig zout van de pekeloplossing weggespoeld. Je krijgt dus geen zout water als drinkwater. 

Hoe vaak moet je zout bijvullen? 

Als je een waterontharder hebt moet je zelf het zoutreservoir beheren. Je moet eens in de vier á zes weken zout bijvullen. Doe je dit niet? Dan functioneert de waterontharder niet meer en krijg je gewoon weer kalkaanslag. De hars zal verzadigd raken en niet meer geregenereerd worden. Er komt dan weer hard water uit de kraan en dat kun je voelen en zien. 

Wat voor soort zout moet je hebben?

Er zijn verschillende soorten zout. Wij bieden regeneratiezout aan dat voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen en een hoge zuiverheid heeft. Ook voldoet het onthardingszout aan de Europese norm EN 973 Type A: Deze EU-norm is de overkoepelende Europese norm en is gebaseerd op AFNOR en DIN. De norm is van toepassing op natriumchloride die bestemd is voor het gebruiken van waterontharders. 

Ik wil graag zout kopen voor mijn waterontharder!

Wil je graag zout kopen voor je waterontharder? Neem dan snel een kijkje in onze webshop.  Wij verkopen zoutblokken en zouttabletten. Onze zoutblokken en zouttabletten zijn van hoge kwaliteit en voldoen aan de Europese norm. Heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier op onze website.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?