Skip to main content

Als je een waterontharder hebt, ben je waarschijnlijk al bekend met de vele voordelen die dit apparaat biedt. Het zorgt voor zacht water, vermindert kalkaanslag en verlengt de levensduur van je apparaten. Maar hoe zit het met het onderhoud van je waterontharder? In dit artikel gaan we kijken naar het belang van onderhoud en geven we je handige tips om je waterontharder in topconditie te houden. 

Waarom is onderhoud belangrijk?

Net als elk ander apparaat heeft een waterontharder regelmatig onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren. Door je waterontharder goed te onderhouden, voorkom je problemen zoals verstoppingen, verminderde werking en zelfs bacteriegroei. Bovendien verlengt regelmatig onderhoud de levensduur van je waterontharder, waardoor je er langer van kunt genieten. 

Het belang van regelmatig reinigen

Eén van de belangrijkste aspecten van het onderhoud van een waterontharder is regelmatig reinigen. Door de tijd heen kunnen er zich mineralen, vuil en andere verontreinigingen ophopen in de onthardingsharsen. Dit kan de werking van de waterontharder verminderen en zelfs leiden tot verstoppingen.

Het belang van het vervangen van filters

Naast het reinigen van je waterontharder, is het ook essentieel om de filters regelmatig te vervangen. Filters spelen een cruciale rol bij het verwijderen van verontreinigingen en onzuiverheden uit het water. Na verloop van tijd kunnen deze filters verstopt raken en hun effectiviteit verliezen.

Het is raadzaam om de filters van je waterontharder minstens één keer per jaar te vervangen, of vaker indien nodig. Dit zorgt ervoor dat je waterontharder optimaal blijft presteren en je altijd kunt genieten van zuiver water.

Tips voor efficiënt onderhoud

Naast regelmatig reinigen en het vervangen van filters, zijn er nog enkele andere tips die je kunt volgen om het onderhoud van je waterontharder efficiënter te maken. Hier zijn enkele handige suggesties: 

  1. Controleer regelmatig de waterhardheid om ervoor te zorgen dat je waterontharder nog steeds goed werkt. Dit kan eenvoudig worden gedaan met behulp van een waterhardheidstestkit;
  2. Houd de omgeving van je waterontharder schoon en vrij van vuil en stof. Dit helpt om verstoppingen te voorkomen en de werking van je waterontharder te optimaliseren;
  3. Zorg ervoor dat de afvoerleidingen van je waterontharder vrij zijn van blokkades. Verstopte afvoerleidingen kunnen de waterstroom belemmeren en de werking van je waterontharder negatief beïnvloeden;
  4. Laat je waterontharder regelmatig controleren door een professional. Een deskundige kan eventuele problemen vroegtijdig opsporen en oplossen, waardoor de levensduur van je waterontharder wordt verlengd.

Hulp nodig bij het onderhouden van je waterontharder

We snappen heel goed dat je wellicht zelf geen tijd en/of zin hebt om je waterontharder periodiek te voorzien van een onderhoudsbeurt. Bij Geenkalkmeer helpen we je graag verder! Wij verkopen niet alleen waterontharders, maar kunnen ook het onderhoud voor je regelen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op om over de mogelijkheden te praten. 

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?