Skip to main content

Waterontharder onderhoud. Waar moet je op letten? 

Heeft een waterontharder onderhoud nodig? Jazeker! Het is belangrijk dat je op jaarlijkse basis jouw waterontharder scant op mogelijke gebreken en hem een goede schoonmaakbeurt geeft. 

Hoe je dit doet en waar je op moet letten, leggen we je uit in dit artikel. Verder lichten we toe hoe je het onderhoud kunt beperken, of zelfs gedeeltelijk van de planning kunt schrappen. 

Waarom waterontharder onderhoud?

Je auto laat je jaarlijks nalopen in de APK. Onderdelen kunnen versleten zijn, of zelfs helemaal niet meer werken. Dit geldt ook voor waterontharders. Waterontharders bevatten net als auto’s gevoelige onderdelen. Een jaarlijkse check-up is dan ook zeker geen overbodige luxe. 

Stel je het onderhoud uit, of houd je jouw waterontharder niet goed schoon? Dan is het niet ondenkbaar dat deze het op een gegeven moment begeeft. Het is dus belangrijk dat je elk jaar jouw waterontharder naloopt. Hieronder vertellen we waar je op moet letten. 

Waar moet ik op letten bij het onderhouden van mijn waterontharder? 

Om een waterontharder goed te laten functioneren, zijn er een aantal zaken die je goed dient te controleren. De zaken waar je op moet letten zijn:  

De hardheid van het water meten

De makkelijkste en toegankelijkste stap om de werking van je waterontharder te controleren, is de hardheid van je water meten. Het doel van een waterontharder is het verzachten van hard water. Als je leidingwater dus té hard is, duidt dit op een niet goed werkende waterontharder. 

De onderdelen testen en schoonmaken 

Tijdens het onderhoud is het belangrijk dat er goed wordt gekeken naar de belangrijkste onderdelen. De “pekelklep” is zo’n onderdeel. Deze klep zorgt ervoor dat er niet teveel water naar het zoutreservoir wordt gestuurd. 

Als een onderdeel niet goed of helemaal niet meer werkt, dan moet deze uiteraard worden vervangen. Mochten de onderdelen nog prima werken, dan worden ze gereinigd en gesmeerd om gebreken in de toekomst te voorkomen. 

Het zoutreservoir schoonmaken

Het zoutreservoir is een belangrijk onderdeel en dien je zeker mee te nemen in de jaarlijkse schoonmaak. Zout koekt aan en laat veel resten achter. Het is belangrijk dat je deze zoutresten verwijdert. 

De harsen van de waterontharder reinigen

Een waterontharder werkt met harsen. In deze harsen kan bacterievorming ontstaan. Zo kunnen ze via de afvoer in het water terechtkomen. Om dit te voorkomen kunnen de harsen worden gereinigd.

De waterontharder bijstellen

Als het nodig is, wordt de waterontharder bijgesteld. Op die manier ben je zeker van een optimale waterontkalking. 

Is er een manier om het onderhoud aan mijn waterontharder te beperken? 

Voorkomen is beter dan genezen. Zijn er manieren om het onderhoud aan je waterontharder te beperken? Schoonmaken, schoonmaken en nog eens schoonmaken. Als je de onderdelen in jouw waterontharder goed schoon houdt en regelmatig smeert, dan zullen deze minder snel slijten en kapot gaan. 

Zijn er ook waterontharders die weinig tot geen onderhoud nodig hebben?

Een waterontharder die bijna geen onderhoud nodig heeft. Dat zou natuurlijk ideaal zijn! Dit bespaart heel wat geld, tijd en energie. Het klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn… Toch hebben we bij Geenkalkmeer een oplossing. 

Onze CO2 waterontharders van SoluCalc gebruiken geen onthardingszout en hebben daarom bijna geen onderhoud nodig. Verder werken ze zonder afvoer, waardoor plaatsing een stuk gemakkelijker is. 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en werking van de CO2 waterontharder? Lees dan het blog dat wij hierover hebben geschreven. Heb je daarna nog vragen? Dan kun je altijd contact met ons opnemen via het contactformulier.  

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?