Skip to main content

Je wasmachine geeft aan dat hij ontkalkt moet worden, maar hoe moet je een wasmachine ontkalken? Hoe ontstaat kalk in een wasmachine en kun je het wellicht voorkomen in de toekomst? Dat zijn goede vragen waar we met deze blog antwoord op gaan geven! We gaan het onder andere hebben over: 

  • Hoe ontstaat kalk in een wasmachine?
  • Hoe ontkalk je een wasmachine?
  • Tips om kalk te verminderen;
  • Hoe kun je kalkaanslag in de toekomst voorkomen?

Hoe ontstaat kalk in een wasmachine?

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een wasmachine. Hiermee mag je een wasmachine gerust een essentieel huishoudapparaat noemen. Je hebt het vast wel eens gehoord of misschien zelfs meegemaakt; er ontstaat kalk in jouw wastrommel! Dit kan spijtig genoeg ook in jouw wasmachine komen. Hoe kalk ontstaat? Dat kan je lezen in deze blog: https://geenkalkmeer.nlwat-is-kalk/

Kleding die je wilt uitwassen kan vervolgens stug aanvoelen en beschadigd raken. Verder kan kalk ervoor zorgen dat de verwarmingselementen vertragen. Deze zorgen voor de opwarming van het water. Het opwarmen duurt dus langer en kost meer energie. 

Hoe ontkalk je een wasmachine?

Maar hoe ontkalk je jouw wasmachine? Wij leggen je uit in vijf simpele stappen:

  1. Je draait een kookwas;
  2. In de kookwas doe je azijn, soda of een vaatwasblokje;
  3. Wasmachinetrommel, deur, rubber en lade schoonmaken;
  4. Controleer de filter;
  5. Reinig het zeefje in de watertoevoer.

Tips om kalk te verminderen

Hoe kan ik het kalk in mijn wasmachine verminderen? Wij geven je een paar tips:

  • Niet te veel wasmiddel gebruiken;
  • Na het wassen meteen het deurtje open zetten;
  • Je was er op tijd uithalen;
  • Draai een reinigingsprogramma.

Niet te veel wasmiddel gebruiken

Wasmiddel kan een vetluis veroorzaken. Kijk dus goed op de verpakking hoeveel je in de wasmachine moet doen. Wasmiddel is namelijk behoorlijk slecht voor je wasmachine.

Na het wassen meteen het deurtje open zetten

Als de was klaar is zet dan meteen het deurtje open, dan heeft de wasmachine kans om te drogen/afkoelen. Wat veel mensen vergeten is de wasmiddellade open te zetten. Dit kan vetluis en vochtige plekjes in de wasmachine voorkomen. 

Je was er op tijd uithalen

Haal je was altijd zo snel mogelijk uit de machine. Dit voorkomt de vorming van micro-organismen. Dit zijn bacteriën en schimmels die ziektes kunnen overdragen aan mensen.

Draai een reinigingsprogramma 

Tegenwoordig hebben sommige wasmachines al speciale reinigingsprogramma’s zoals een trommelreinigingsprogramma, hygiëneprogramma of de optie om extra te spoelen. Extra spoelen kan ervoor zorgen dat vuilresten worden meegespoeld. Als je dit regelmatig doet, blijft je wasmachine mooi schoon. 

Hoe kan je kalkaanslag in de toekomst voorkomen?

Kalkaanslag is natuurlijk nooit fijn, is er een manier om dit in de toekomst te voorkomen? Jazeker, dit kan met een waterontharder! Een waterontharder kan kalkaanslag in je wasmachine voorkomen. Als er hard water door je wasmachine stroomt kan dit in de loop der jaren zorgen voor veel kalkaanslag.

Door de kalkvorming heeft de machine moeite met het opwarmen van het water wat weer zorgt voor extra stroomverbruik. Dit kan erg veel energie kosten voor je wasmachine. Daarbij kan er ook een verstopping plaatsvinden. 

Het wasgoed kan daardoor ook kapot gaan en stug aanvoelen. Met een waterontharder neemt de levensduur van je wasmachine en wasgoed sterk toe. Door een waterontharder te installeren kun je besparen op schoonmaakmiddelen en reparatiekosten voor je wasmachine.  

Kalkaanslag in de wasmachine voorkomen?

Als je kalk wilt voorkomen, ben je vast benieuwd naar welke waterontharder je moet hebben. Heb je verder nog vragen, of wil je een offerte aanvragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het  contactformulier op onze website of bel ons.

 

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?