Skip to main content

Wat is kalk en wat doet het?

Waterontharders zijn in het leven geroepen om je woning te voorzien van kalkvrij water, maar wat is kalk en wat doet het precies? Kalk wordt door scheikundige ook wel CaCO₃ genoemd en is een mengsel van calciumcarbonaat en magnesiumzouten. Kalk is van nature aanwezig in ons leidingwater. Wil je dat er zacht water uit je kraan stroomt? Dan zul je een waterontharder moeten installeren. 

In dit artikel gaan we het onder andere hebben over:

  • Wat is kalk in het specifiek?
  • Is kalk slecht voor je gezondheid?
  • Waarom is een waterontharder dan nodig?
  • Hoe wordt kalkaanslag gevormd?

Wat is kalk in het specifiek

Zoals we net al benoemde, is kalk een mengsel van calciumcarbonaat en magnesiumzouten. De hardheid van je leidingwater, wordt bepaald aan de hand van De hoeveelheid opgeloste kalkdeeltjes. Als er meer kalkdeeltjes in het water zitten, is het water harder en vergroot dit de kans op hardnekkige kalkaanslag

Is kalk slecht voor je gezondheid?

Een vraag die wij regelmatig gesteld krijgen is: “Is kalk slecht voor mijn gezondheid?” Hier kunnen we kort over zijn: nee, kalk is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid. Ook bij dieren heeft het geen invloed op de gezondheid. Mens en dier heeft in zeker mate juist kalk nodig voor vorming en versterking van botten en tanden. 

De kalk die hiervoor nodig is, wordt echter niet opgenomen uit leidingwater, maar uit voeding. Zuivel, vruchten en vlees zijn producten waarin kalk en magnesium zitten, die goed zijn voor ons zenuwstelsel. 

Waarom is een waterontharder dan nodig?

“Als kalk niet slecht is voor mijn gezondheid, waarom zou ik dan een waterontharder (laten) installeren?” Goede en begrijpelijke vraag! Hoewel kalk de menselijke gezondheid niet schaadt, is het op ten duur wel schadelijk voor huishoudelijke apparatuur. Denk aan je: CV ketel, boiler, geiser, wasmachine, vaatwasser, koffiezetapparaat en waterkoker. Een waterontharder zorgt voor een langere levensduur van deze apparaten. 

Naast een langere levensduur van je huishoudelijk apparaten, zijn er veel meer voordelen waar je van kunt profiteren als je een waterontharder laat installeren. Deze kun je in dit artikel lezen. 

Hoe wordt kalkaanslag gevormd?

Kalkaanslag ontstaat tijdens het verwarmen of koken van water. Het ontstaat doordat er een chemische reactie optreedt tussen calcium en magnesiumdeeltjes. Door deze reactie ontstaat er calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat. Deze stoffen zijn moeilijk oplosbaar in water, waardoor kalkaanslag ontstaat. 

Kalkaanslag in de toekomst voorkomen?

Wil je kalkaanslag in de toekomst voorkomen, dan ben je vast benieuwd naar de beste waterontharder voor jou. Heb je nog verdere vragen, of wil je een offerte aanvragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier op onze website. Je kunt ook altijd gebruik maken van onze ‘Kalk-ulator’ om de beste waterontharder voor jou te berekenen. 

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?