Skip to main content

Een waterontharder lijkt in het eerste opzicht een flinke investering, maar wist je dat op lange termijn een waterontharder juist financieel gunstig kan zijn? je huishoudelijke apparaten zullen namelijk een stuk langer meegaan. Toch is het altijd verstandig om een aantal waterontharders met elkaar te vergelijken. Wat zijn bijvoorbeeld de gemiddelde waterontharder prijzen? 

Het doen van vergelijkend warenonderzoek, is dus zeker niet onverstandig. Maar wat zijn de gemiddelde waterontharder prijzen? De prijzen van waterontharders variëren enorm en hangen af van verschillende criteria, denk aan:

  • Merk;
  • Type;
  • Installatiekosten;
  • Onderhoud;
  • Verbruik.

Er zijn verschillende soorten waterontharders: Zo heb je keuze uit; mechanisch- of elektrisch gestuurde ontharders, tijds- of volumegestuurde waterontharders en magnetische waterontharders. Elke variant heeft zijn eigen prijsklasse.

Laag budget? Dit moet je weten

Heb je een laag budget, of wil je simpelweg niet zoveel geld besteden aan een waterontharder? Dan kun je een aantal zaken overwegen.

Bij minimaal budget kun je kiezen voor een B-merk. Deze zijn goedkoper dan de A-merken, maar kunnen ook minder kwalitatief zijn. Je kunt ook kiezen voor een magnetische waterontharder. Die zijn een stuk goedkoper dan mechanische- of elektrische ontharders. Is dit een goede optie? Hier zullen we zo dieper op ingaan. 

Hoe worden waterontharder prijzen bepaald?

Goede vraag! Goedkopere waterontharders maken vaak gebruik van een tijd-besturing. Deze maken in tegenstelling tot waterontharders die volumegestuurd zijn, veel meer gebruik van onthardingszout en spoelwater. Volumegestuurde waterontharders stemmen namelijk het zoutgebruik af op het watergebruik. 

Ook de techniek kan een rol spelen. Zo heb je mechanische waterontharders en elektrische waterontharders. Een waterontharder op stroom is doorgaans goedkoper in aanschaf, maar duurder in onderhoud. Dit komt omdat deze waterontharders functioneren op stroom en dus meer gevoelige onderdelen bevatten. Een storing of een onderdeel dat niet goed werkt, komt dus ook vaker voor bij deze modellen. 

En de magnetische waterontharders dan? 

Tussen al die dure machines, is een magnetische waterontharder natuurlijk erg verleidelijk. Waarom? Omdat deze een stuk goedkoper zijn dan anderen waterontharders. Voor de Amfa4000, een bekende waterontharder, betaal je gemiddeld maar zo’n 150 euro. 

Dat is in vergelijking met een elektrische of mechanische waterontharder natuurlijk een dikke meevaller. Echter, is de effectiviteit van de magnetische waterontharder nooit vastgesteld. Er zijn zelfs studies gedaan naar de magnetische waterontharder waaruit blijkt dat de techniek niet (goed) werkt. Ook wordt de kalk niet gefilterd, maar blijft deze in het water. 

Zie het onderhoud en de plaatsing niet over het hoofd

Iets wat vaak wordt vergeten, is het onderhoud en de plaatsing van de waterontharder. Een waterontharder kan goedkoop aangeboden worden, maar vaak is dit exclusief installatie. Daarnaast zul je jouw waterontharder goed moeten onderhouden. Vooral bij elektrische waterontharders die kwetsbare onderdelen bevatten.

Meer advies nodig over waterontharder prijzen, installatie en onderhoud?

Heb je advies nodig over welke waterontharder bij jou past? Dan is het verstandig om eerst de ‘Kalkulator’ in te vullen op onze website. Kom je er toch niet zelf uit? Wij adviseren je graag en komen vrijblijvend langs voor een adviesgesprek en offerte op maat. Contact opnemen kan via het contactformulier of via de telefoon: 06-41269344
 

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?