Skip to main content

Een waterontkalker kopen, waar moet je dan op letten? 

Een waterontkalker is dé manier om de hardnekkige kalk in je leidingen en huishoudelijke apparaten de baas te zijn. Wil jij een waterontkalker kopen? Dan is het verstandig om je goed in te lezen. Op die manier is de kans een stuk kleiner dat je een miskoop doet en kun je kennismaken met de verschillende modellen. 

Waar moet ik op letten bij het kopen van een waterontkalker?

Wij snappen dat zo’n vergelijkend warenonderzoek best lastig kan zijn. Zeker in een markt waar je niet zoveel vanaf weet. Om je op weg te helpen hebben wij daarom een checklist gemaakt van de dingen die belangrijk zijn als je een waterontkalker wilt aanschaffen: 

Elektrisch of mechanisch?

Allereerst is het belangrijk dat je jezelf dat vraag stelt: wil ik een waterontkalker die werkt op stroom, of niet? De twee populairste keuzes in het waterontkalker segment zijn namelijk de elektrische waterontkalker en de mechanische waterontkalker. 

Een elektrische waterontkalker is doorgaans goedkoper in aanschaf, maar duurder in onderhoud. De voornaamste reden is dat dit type waterontkalker meer storingsgevoelige onderdelen bevat zoals printplaten. Mechanische waterontkalker werken niet op stroom en kunnen dus ook worden geplaatst op plekken waar geen stopcontact in de buurt is.

Heb je een afvoer? 

Een elektrische of mechanische waterontkalker werkt met onthardingszout. Deze ontkalkers hebben een afvoer nodig om het zoute water af te kunnen voeren. Is dit in jouw situatie niet mogelijk? Dan kun je gaan voor de CO2 waterontkalker.  

“Klinkt goed, maar hoe werkt een CO2 waterontkalker dan precies?” De naam van het apparaat verklapt de werking eigenlijk al. Een CO2 waterontkalker werkt namelijk met koolzuurgas. Dit zorgt ervoor dat het water in jouw leiding zuur wordt gemaakt en dat het kalk oplost.

Wat heb je te besteden?

Waterontkalkers verschillen onderling in prijs, dat is niet gek. Bij veel producten is dit namelijk het geval. De mechanische waterontkalker staat vaak bovenaan met een prijskaartje van ongeveer €1700,- euro. 

De goedkoopste waterontkalkers zijn de magnetische waterontkalkers. Deze kun je al op de kop tikken voor slechts €150,- euro. Deze waterontkalkers werken door middel van een magneet om de leiding heen, die het kalk aan zou trekken. Van deze ontkalkers is de werking echter nooit bewezen

Hoe groot is je gezin? 

Als je een waterontkalker wilt gaan kopen, dan is de grootte van je gezin ook een factor die je zeker mee moet wegen. Als de waterontkalkers namelijk op de samenstelling van jouw gezin is aangepast, werkt deze het beste. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar je jaarlijkse verbruik om hier je keuze op te baseren. 

Waar wil je de waterontkalker laten plaatsen?

Ook de plek waar je de waterontkalker wilt laten plaatsen is een factor die je zeker niet mag vergeten bij het maken van je keuze. Wordt het de meterkast, de bijkeuken of de garage. Als je een elektrische waterontkalker wilt aanschaffen, dan moet er op het punt waar je deze wilt installeren namelijk een stopcontact aanwezig zijn. Bij een mechanische hoeft dat niet, omdat deze niet op stroom werkt. 

De besturing

Je hebt tijdgestuurde waterontkalkers en volumegestuurde waterontkalkers. De besturing zorgt voor het verbruik en de prestaties van de ontkalker. Een tijdgestuurde waterontkalker werkt door middel van vooraf ingestelde intervallen van bijvoorbeeld om de 2 dagen. Dit werkt redelijk eenvoudig. 

Tijdgestuurde waterontkalkers houden echter geen rekening met het waterverbruik. Volumegestuurde waterontkalkers doen dit wel. Volumegestuurde ontharders spoelen pas wanneer de volledige capaciteit is opgebruikt. Het is een dure, maar zeer efficiënte techniek. 

Ik ben klaar om mijn waterontkalker te kopen!

Heb je de lijst hierboven goed doorgenomen? Dan weet je waar je op moet letten bij het kopen van een waterontkalker. We snappen dat je wellicht nog vragen hebt en dat sommige dingen nog wat onduidelijk zijn. 

De ‘Kalkulator’ kan je misschien verder helpen. Geef een aantal gegevens door aan deze slimme rekenmachine en hij zal je adviseren over de juiste waterontkalker. Liever persoonlijk advies? Geen probleem! Je kunt ons altijd vragen stellen via het contactformulier op onze website, of bellen naar: 06 41 26 93 44

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?