Skip to main content

Iedereen kent de frustratie wel: je hebt de hele zaterdag staan schoonmaken in de badkamer en keuken en binnen de kortste keren zit er weer kalkaanslag in je waterkoker en op je douchekop. Is er een manier om dit zo goed als te beperken? Zeker! Een anti kalk systeem bijvoorbeeld. Dit apparaat zorgt ervoor dat het kalk in jouw water wordt gefilterd, alvorens het door je huis naar de benodigde apparaten stroomt. 

In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over het anti kalk systeem, of het de moeite waard is, wat de voordelen zijn en welke soorten er zijn.

Wat is een anti kalk systeem?

Voordat we verder gaan naar de voordelen, gaan we eerst kort bespreken wat zo’n systeem precies doet. Een anti kalk systeem, ook wel waterontharder genoemd, is een systeem dat ervoor zorgt dat het kalk in jouw leidingwater wordt gefilterd uit het water. 

Een anti kalk systeem zorgt er op die manier voor dat het harde water in je leidingen zacht wordt. Zo kun jij genieten van de verschillende voordelen die zacht water met zich meebrengt. 

De voordelen van een anti kalk systeem

Tijd om de voordelen te bespreken! Een anti kalk systeem biedt verschillende interessante voordelen:

  • Met een anti kalk systeem bespaar je aanzienlijk veel energiekosten;
  • Naast energie bespaar je ook op wasmiddel kosten;
  • Zacht water is aangenamer voor je huid en kan eczeem sterk verminderen;
  • Je drinkwater smaakt lekkerder;
  • Waterontharders verminderen de tijd die nodig is voor schoonmaken.

Welke soorten anti kalk systemen zijn er?

Anti kalk systemen heb je in verschillende soorten en maten: 

  • Elektrische waterontharders;
  • Mechanische waterontharders; 
  • CO2 waterontharders;
  • Magnetische waterontharders.

Elektrische waterontharder

Laten we beginnen met de elektrische waterontharder. Over het algemeen zijn elektrische waterontharders goedkoper in aanschaf dan de mechanische waterontharders dit komt omdat deze vaak met 1 harscilinder werken en mechanische met 2 cilinders. De werking van beide is op basis van ionenuitwisseling.

Naast de elektronische waterontharder kennen we ook de mechanische waterontharder. In tegenstelling tot elektrische waterontharders worden deze niet aangedreven door stroom, maar door de druk van het water. 

Hierdoor hebben ze geen elektriciteit nodig om te functioneren. Hoewel deze waterontharders duurder zijn dan elektrische waterontharders, bieden ze wel meer flexibiliteit wat betreft de plaatsing ervan. Deze kan je namelijk in je kruipruimte, meterput of kelder plaatsen.

CO2 waterontharders

Een minder bekende type waterontharder in Nederland, maar zeker de moeite waard, is de CO2 waterontharder. Deze ontharder werkt, zoals de naam al doet aangeven, op basis van CO2. Hij wordt direct bij de ingang van je watervoorziening gemonteerd en neemt weinig ruimte in beslag. Deze waterontharder is ideaal voor woningen, waarbij een waterontharder met afvoer lastig te installeren is.

Magnetische waterontharders

Dan heb je ook nog de magnetische waterontharders verkrijgbaar voor slechts 140 euro. Maar laat je niet te snel verleiden! Een magnetische waterontharder filtert het kalk namelijk niet, waardoor deze nog steeds aanwezig blijft in het water. Wij zien een magnetische ontharder dan ook niet als een goed alternatief. uit onderzoek is ook gebleken dat ze niet effectief zijn.

Klinkt goed! Maar welk anti kalk systeem moet ik aanschaffen?

Zoals je kunt zien, is er dus ontzettend veel keuze. Wij kunnen ons voorstellen dat je nog niet precies weet welk systeem bij jouw woonsituatie past. Om je hier een duidelijker beeld van te geven, hebben wij de ‘Kalkulator’ ontwikkeld. Deze slimme en tevens gratis tool geeft je snel en gemakkelijk inzicht in de ontharder die het beste bij jou past aan de hand van een paar simpele vragen. 

Mocht je er daarna nog niet helemaal uit zijn? Dan helpen wij je graag telefonisch of via de mail verder! Je kunt contact met ons opnemen via het formulier op onze website, of bellen naar: 06 – 41 26 93 44

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?