Skip to main content

Normaal gesproken is het leidingwater dat onze huizen binnenstroomt rijk aan kalk. We noemen dit ook wel hard water. In principe is hier niets mis mee en het is ook niet schadelijk voor onze gezondheid, maar het is wel schadelijk voor onze huishoudelijke apparaten. Dit is dan ook de reden dat veel mensen een waterleiding ontkalker (In de volksmond waterontharder genoemd) aanschaffen om kalkaanslag te voorkomen. 

Wat zo’n apparaat precies doet, welke jij nodig hebt en wat de voornaamste voordelen zijn bespreken wij vandaag met je in dit artikel. 

Wat doet een waterleiding ontkalker precies? 

Begrijpelijke vraag! De naam zegt het eigenlijk al; een waterleiding ontkalker zorgt ervoor dat het water dat je huis binnenstroomt, wordt ontkalkt. Hierdoor wordt het harde water gefilterd naar zacht water. Bij veel mensen staat de waterleiding ontkalker beter bekend als waterontharder. 

Maar hoe haalt zo’n apparaat zo’n klein molecuul als kalk uit het water?  

Kalk is een mengsel van calciumcarbonaat en magnesiumzouten. Dit mengsel is niet zomaar uit ons leidingwater te halen. Dit dient nauwkeurig gefilterd te worden en dat wordt gedaan door de waterleiding ontkalker. 

Waterleiding ontkalkers (of waterontharders) werken met het principe van ionenuitwisseling. Als het water het apparaat binnenstroomt, doorloopt het de volgende stappen:

  • Het harde water stroomt de waterontharder binnen en gaat door een harsbed met kleine bolletjes die bedekt zijn met natriumionen;
  • De calcium- en magnesiumionen die aanwezig zijn in het harde water worden aangetrokken door de harsparels en wisselen van plaats met de natriumionen;
  • Het, nu zachte water, vrij van calcium- en magnesiumionen, verlaat de waterontharder en kan doorstromen naar de rest van de woning. 

Bij de CO2 ontharder is de werking net iets anders. Deze werkt namelijk door middel van het injecteren van koolstofdioxide in het water terwijl het door de waterontharder stroomt. Hierdoor ontstaat een chemische reactie waarbij calciumcarbonaten in het water worden omgezet in calciumbicarbonaten, die niet kalkhoudend zijn

Wat kost een waterleiding ontkalker? 

Klinkt natuurlijk allemaal geweldig zo’n waterleiding ontkalker, maar welk prijskaartje hangt hieraan vast? Waterleiding ontkalkers heb je in verschillende prijsklassen. Hoe duur zo’n systeem is, hangt af van verschillende factoren. Zo heb je verschillende types met verschillende prijzen: 

Ben je benieuwd naar de perfecte waterontharder voor jouw specifieke situatie? Probeer dan helemaal gratis onze ‘Kalkulator’ eens uit. Deze vertelt jou aan de hand van enkele vragen welke waterleiding ontkalker het beste bij jouw situatie past. 

Wat zijn de voordelen van een waterleiding ontkalker? 

Een waterleiding ontkalker biedt verschillende voordelen. Om je hier een duidelijk overzicht van te geven, hebben we de belangrijkste voor je hieronder opgesomd: 

  • Een waterleiding ontkalker levert aanzienlijke energiebesparingen op;
  • Bovendien bespaart het ook wasmiddel;
  • Zacht water is gunstiger voor de huid;
  • Je water zal beter smaken;
  • Waterontharders verminderen de benodigde tijd voor schoonmaakwerkzaamheden.

Benieuwd naar ons aanbod?

Je kunt natuurlijk altijd ons huidige aanbod waterontharders onder de loep nemen. Geenkalkmeer.nl beschikt over verschillende soorten waterontharders. Van elektrische ontharders tot mechanische en CO2 ontharders. 

Heb je nog verdere vragen, of wil je een offerte aanvragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier op onze website. 

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?