Skip to main content

Waterontharder vergelijken. Op welke zaken moet je letten?

Een waterontharder aanschaffen brengt ontzettend veel voordelen met zich mee, maar is natuurlijk ook een beetje spannend. Hoe werkt zo’n apparaat precies, wat is de beste en hoe moet ik een waterontharder vergelijken met andere ontharders? We leggen het je allemaal uit in deze blog. 

Waarom een waterontharder vergelijken

Vergelijkend warenonderzoek doen is erg belangrijk bij het aanschaffen van een waterontharder. Je wilt natuurlijk wel de beste waterontharder voor jouw budget. Voordat je start met je vergelijking, is het belangrijk om te weten welke waterontharders er allemaal zijn. Je wilt natuurlijk geen appels met peren vergelijken. 

Je kunt grofweg uit twee soorten kiezen:

  • Magnetische waterontharders;
  • Waterontharder op basis van ionenuitwisseling. 

Over magnetische waterontharders hebben we al eens een artikel geschreven. Het is goed om deze nog eens goed door te lezen. De werking van magnetische waterontharders is namelijk nooit bewezen. 

Van waterontharder op basis van ionenuitwisseling is de werking wel bewezen. Deze werken met regeneratiezout en kun je als elektrische of mechanische variant aanschaffen.  

Kijk aan, maar op welke zaken moet ik letten bij mijn vergelijking.

Oke, je bent eruit. Je weet welk type waterontharder je wilt aanschaffen. Nu kun je beginnen met je vergelijking. Met welke zaken moet je dan rekening houden? We zullen ze hieronder voor je opsommen:

  • Aantal personen met wie je samenwoont;
  • Verbruik;
  • De plek waar de ontharder moet komen;
  • Onderhoud;
  • Garantie.

1. Het aantal personen waarmee je samenwoont

Het aantal personen met wie je samenwoont, is een heel belangrijk gegeven bij je vergelijking. Je moet namelijk gaan kijken naar de inhoud van de harstank. Het aantal liter wordt bepaald door het aantal personen waarmee je samenwoont. Er moet namelijk genoeg water worden onthard. 

2. Verbruik

Ook is het slim om je waterverbruik op te vragen. Misschien wonen jullie met z’n tweeën thuis, maar verbruiken jullie net zoveel water als een gezin van vier. Dan hebben jullie dus dezelfde waterontharder nodig. 

3. De plek waar de ontharder moet komen

Ook de locatie is niet onbelangrijk. Een waterontharder wordt vaak na de watermeter geplaatst. Dit kan in bijvoorbeeld de meterkast, waterput, bijkeuken, garage of trapkast. Op de locatie moet voldoende ruimte beschikbaar zijn. Als je dus een groot apparaat kiest, kan hij niet op sommige plekken staan. Ook is een afvoer belangrijk. Heb je die niet? Dan kom je al snel bij de CO2 waterontharder uit. Deze wordt ook op een andere manier geplaatst. 

4. Onderhoud

Dit is vaak een persoonlijke kwestie, maar je kunt hem meewegen in je vergelijking: het onderhoud. De ene ontharder heeft meer onderhoud nodig dan de ander. Een CO2 waterontharder heeft bijvoorbeeld een stuk minder onderhoud nodig dan een mechanische of elektrische waterontharder. 

5. Garantie

Als laatste zou je de garantie nog onder de loep kunnen nemen. Die kunnen ook verschillen per waterontharder.

Help! Wat een informatie dit kan ik niet allemaal zelf… 

Vind je het lastig om aan de hand van deze punten en misschien wat eigen eisen een goede vergelijking te maken? Dat snappen wij heel goed. Daarom hebben wij de ‘Kalkulator’ in het leven geroepen. Dit is een tool op onze website die je helpt bij het maken van de juiste keuze. Probeer hem hier gratis uit. 

Toch nog hulp nodig?

Kom je er ook met de Kalkulator niet uit? Dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Contact opnemen

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?